En aquesta segona edició a Tarragona hi han participat 10 investigadores i investigadors de l’ICAC
La Nit Europea de la Recerca a les comarques de Tarragona va superar de nou totes les expectatives i els 34 tallers de diferents disciplines científiques van omplir la plaça Corsini de Tarragona el passat divendres 27 de setembre -el dia central de l’activitat- van atendre centenars de persones de totes les edats des de primera hora de la tarda fins a dos quarts de deu de la nit.
Sota el lema “La recerca, l’element clau”, la Universitat Rovira i Virgili, que coordina aquest projecte a les comarques del sud de Catalunya, junt amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, l’Institut Català d’Investigació Química, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social han reunit més de 130 investigadores i investigadors en aquest esdeveniment.
Els tallers han tingut com a destinataris diversos públics, però especialment el familiar, i han implicat el contacte directe entre investigadors/es i audiència a través de l’experimentació i la diversió. Sota el lema “La recerca, l’element clau”, enguany ha tingut protagonisme la taula periòdica dels elements, a la que se li han dedicat sis tallers per commemorar el seu 150è aniversari. Uns dies abans de l’esdeveniment es va organitzar també, com a activitat prèvia, l’espectacle científic “Els secrets de la taula periòdica”.
L’ICAC ha participat en la segona edició de la Nit Europea de la Recerca amb quatre tallers, que representen diverses línies de recerca de l’Institut.
- Amb els ossos d’animals responem preguntes bestials. Amb els investigadors Lídia Colominas, Abel Gallego i Katie Tardio.
- El trencaclosques de la ceràmica. Amb els investigadors Josep Maria Macias i Francesc Rodríguez.
- Experimenta amb el patrimoni en 3D. Amb els investigadors Ivan Fernández, Karen Fortuny i Josep Maria Puche.
- Troba un jaciment! Amb els investigadors Georgios Merkouris i Hèctor A. Orengo.
A banda dels tallers es va oferir un berenar científic en què es podia comprovar quins elements de la taula periòdica conté la xocolata, el pa i la fruita seca. L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), junt amb el Mercat Central, són els col·laboradors principals de l’esdeveniment. L’empresa Asesa i la Diputació de Tarragona en són patrocinadores, a més de les empreses Borges i Siurana. També hi col·laboren l’Ajuntament de Reus i l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona.
Xerrades i tallers als instituts i xerrades científiques a Reus
Com a activitat prèvia, el dia abans de la Nit Europea de la Recerca investigadors i investigadores del programa de beques Marie Sklodowska Curie de la Comissió Europea Marie Curie van fer xerrades i tallers de diferents disciplines als instituts de les comarques de Tarragona que ho havien sol·licitat.
D’altra banda, el matí del dissabte 28 es va organitzar una sessió de xerrades divulgatives al Castell del Cambrer de Reus amb la participació d’investigadors i investigadores de la URV i de l’IISPV. Hi va participar també un membre de l’ICAC (Lydia Gil, responsable de la biblioteca i el centre de documentació de l’Institut). Va coordinar l’activitat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus.
Sala de Premsa URV, «Tallers, xerrades i espectacles científics plens de gom a gom en la Nit Europea de la Recerca».