Un dels trets més destacables de l’elaboració de vi a Catalunya és precisament la seva llarga tradició, des de que fenicis i grecs van arribar a les nostres costes.
La recerca de l’ICAC pot aportar nous testimonis històrics d’aquesta mil·lenària tradició i demostrar que en un espai contigu al mateix celler experimental del Mas dels Frares, on avui dia es formen futurs enòlegs, ja s’hi feia el vi en l’època romana.
Aquest mes de setembre han començat els treballs arqueològics al jaciment de la vil·la romana del Mas dels Frares. Es tracta d’un jaciment construït durant el canvi d’Era que perdurà fins al segle VII. L’excavació, que té previst finalitzar la primera quinzena d’octubre, és la primera fase del projecte «Estudi i difusió de la vil·la romana del Mas dels Frares (Constantí, Tarragonès)», finançat per la Generalitat de Catalunya i el Consell Regulador Denominació d’Origen Catalunya, més la col·laboració de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte finalitzarà l’any 2021 i té per objectiu conèixer la realitat arqueològica d’aquesta vil·la romana del territorium de l’antiga Tarraco.
En una intervenció prèvia liderada per l’ICAC, es van localitzar al jaciment restes d’un magatzem agrícola amb grans tenalles, molt probablement per a la fermentació del vi, i un ampli sector termal, objecte d’estudi dels treballs actuals. La vil·la romana s’ubica al terme municipal de Constantí, a 1,5 km d’aquesta localitat i, justament, al costat del celler experimental de la Facultat d’Enologia de la URV.
La ubicació del jaciment arqueològic, al costat del Celler Mas dels Frares de la Facultat d’Enologia de la URV, ofereix la possibilitat de desenvolupar un projecte museogràfic que enllaci amb la tradició vinícola del país i que ampliï l’oferta cultural a l’interior de la costa Daurada, en general, i als municipis implicats, en particular.
Amb aquesta nova iniciativa totes les institucions participants volen desenvolupar un projecte patrimonial integral que combina la recerca científica, l’activitat pedagògica del treball de camp i l’arqueologia experimental entorn la producció vinícola, amb accions de divulgació i socialització científiques.
El passat mes de juny de 2019 es va signar el conveni de col·laboració que ha permès tirar endavant el projecte.