L’ICAC ha signat un nou conveni de col·laboració amb la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC) per a desenvolupar un projecte de recerca arqueològica Aqua Augusta.
El projecte té l’objectiu primordial de localitzar i documentar, topogràficament i fotogràfica, la conducció romana d’aigua més llarga que abastia l’antiga ciutat de Tàrraco: l’aqüeducte del Gaià.
Amb un recorregut d’uns 50 kilòmetres, és una obra mestra d’enginyeria -la més gran d’aquest tipus i època feta a Catalunya- tan important com desconeguda. Les seves restes estan presents en un total d’onze municipis de l’Alt Camp i el Tarragonès i la seva identificació és cabdal per protegir-lo com a element patrimonial i per a la seva explotació turística i cultural.
L’aqüeducte del Gaià era la conducció romana d’aigua més llarga que abastia l’antiga ciutat de Tàrraco
L’estat actual del coneixement d’aquesta obra hidràulica és força precari, atès que el seu recorregut és imprecís en molts llocs. El pla vol suplir aquesta mancança a partir de la localització dels trams visibles, la seva georeferenciació i la documentació fotogràfica.
Aquesta acció proporcionarà un detallat informe que servirà als municipis pels quals transcorre l’aqüeducte per establir una àrea de protecció que salvaguardi les restes romanes. Paral·lelament, les zones millor conservades poden ser integrades com atractiu monumental i/o com punts singulars en itineraris turístics, posteriorment a la seva adequació i posada en valor.
Les restes de l’aqüeducte del Gaià estan presents en onze municipis de l’Alt Camp i el Tarragonès
Els municipis implicats són el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Alió, Puigpelat, Nulles, Vallmoll, la Secuita, el Catllar, els Pallaresos i Tarragona. A més, s’inclouen dos aqüeductes romans inèdits que recollien aigua del mateix riu i la conduïen a vil·les situades al Baix Gaià, per la qual cosa participaran també La Riera, la Nou de Gaià i Altafulla.
El projecte Aqua Augusta, dirigit per l’arqueòleg de l’ICAC Jordi López, té una durada de dos anys. Es va iniciar el 2018, amb el seguiment de part del traçat de les conduccions i una feina de recerca bibliogràfica i arxivística. Per al 2019 està prevista la continuació i finalització dels treballs.
Aquesta no és la primera vegada que l’ICAC col·labora amb la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), una entitat que ha participat de forma activa, des de la seva constitució, en la promoció i la divulgació del llegat patrimonial de la Tàrraco romana.