I Simposi TIR-FOR. De l’estudi del territori a la cartografia digital
Les grans possibilitats que ofereix la cartografia digital l’han convertida en una eina essencial per a la recerca i la divulgació del coneixement sobre el món romà.
Cada cop vegada es fa més evident que els objectius importants requereixen de xarxes internacionals d’investigadors i investigadores que tracin fites comunes i prenguin acords sobre la metodologia de treball.
Consulta el programa del I Simposi TIR-FOR
En aquest context, els estudis de poblament, xarxes de comunicació i elements econòmics, de toponímia i topografia arqueològica, així com els estudis de territori i de paisatge, que són en la base de molts d’aquests processos cartogràfics, necessiten també metodologies consensuades que facilitin la interacció i la construcció col·lectiva dels mapes del món romà, així com explorar les enormes potencialitats de les dades obertes enllaçades (linked open data).
És molt important fer xarxa entre els diferents grups de recerca i arribar a enteses en la traducció cartogràfica dels elements estudiats, fer una valoració conjunta de la recerca en curs i oferir un fòrum de diàleg.
És per això que la Comissió Internacional per a la TIR-FOR ha organitzat el I Simposi TIR-FOR, un espai on poder reflexionar i debatre sobre la interacció indissociable entre la cartografia digital i la recerca sobre poblament, territori i topografia arqueològica.
Les propostes de comunicacions que han arribat són molt interessants, altament qualificades i d’abast internacional. El Comitè Científic ha valorat molt positivament els resultats i ha configurat un programa de dos dies amb 27 conferències, organitzades en tres sessions temàtiques, i una sessió de pòsters.
Consulta el programa del I Simposi TIR-FOR