L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica presenta l’edició a títol pòstum del TFM de Rosa María Mercado Guirado
Aquesta nova publicació 2021, Análisis arqueométrico de elementos numismáticos argénteos en el nordeste peninsular, examina la composició i procedència de la plata utilitzada per a l’encunyació de monedes gregues i altres objectes als jaciments de Mas Castellar, Puig de Sant Andreu, Castellet de Banyoles i Empúries.
Per a l’estudi, es van utilitzar tècniques d’anàlisi arqueomètric com la fluorescència de raigs X i les anàlisis d’isòtops de plom, amb l’objectiu de determinar el grau d’impacte dels pobles mediterranis entre la població indígena.
El llibre ha estat revisat pels professors Maria Carme Belarte (ICREA i ICAC) i Ignacio Montero (CSIC-CCHS), directors del treball, i prologat per la professora Núria Rafel (Universitat de Lleida), mentora de la Rosa M. en la seva etapa universitària.
Segons indica M. Carme Belarte a la nota a l’edició:
Bajo la iniciativa de amigos y compañeros de máster de Rosa, y con el soporte de la dirección del ICAC, los codirectores del trabajo impulsamos la publicación de este estudio, tanto por el interés científico de sus resultados como por la voluntad de rendir un homenaje a la autora.
Lamentablemente, la muerte repentina de Rosa había sobrevenido sin darle tiempo a revisar o incorporar las observaciones realizadas por la comisión que evaluó su estudio. Esta tarea de revisión se ha realizado, pues, a posteriori, pero se ha optado por publicar el trabajo respetando la estructura y contenido que había elegido la autora, y aplicando tan solo las correcciones absolutamente imprescindibles.
Consulta la Nota a la edición
En el pròleg de la publicació, la professora Núria Rafel explica com L’autora de l’obra, Rosa M. Mercado, explica com “l’analítica d’isòtops de plom comença a obrir-se camí en l’arqueologia a la dècada dels anys seixanta del segle passat i, després de diverses controvèrsies, es troba avui feliçment implantada en tot estudi arqueometal·lúrgic que pretengui ser complet”.
Des d’aquesta perspectiva, la de la procedència del metall, l’autora examina el monetari de plata del nord-est peninsular analitzat isotòpicament fins la data, i aporta com a dades complementàries l’estudi analític d’algunes peces de plata d’ús personal. (…) Tot plegat, permet a l’autora arribar a conclusions significatives, entre les qual resulten rellevants la constatació de la freqüència de barreges de plata i l’esforç realitzat per a identificar possibles fonts de dites barreges.
Consulta el Prólogo
La publicació d’aquest volum no hagués estat possible sense el suport dels codirectors del TFM, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, el Departament d’Història de la Universitat de Lleida, l’Associació de Joves Investigadors d’Arqueologia de Tarragona (AJIAT) i l’empresa lleidatana Iltirta Arqueologia.
El llibre és fruit de la iniciativa de les companyes i els companys de la Rosa que, a fi de canalitzar el dolor provocat pel buit que va deixar la seva malaurada i excessivament prematura partença, van decidir rendir-li aquest sentit homenatge. Així, i gràcies al recolzament de la família, parella i amics de la Rosa, aquesta obra ha pogut arribar a bon port. No es poden acabar aquestes línies sense fer un merescut reconeixement a l’esforç, temps i paciència que la Rosa va dedicar a aquesta investigació.
Exemplars disponibles!
Disposem d’una vintena d’exemplars disponibles per a persones interessades (contacteu amb publicacions@icac.cat).
Publicació disponible en accés obert! Podeu consultar i descarregar-vos l’arxiu digital de la publicació, aquí.
Notícies relacionades:
IV Seminari interdisciplinari d’epigrafia i arqueometria. Homenatge a Rosa M. Mercado: “Arqueologia de trinxera”, ICAC, 31 de maig de 2019.