Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones (25 de novembre), el Comitè d’Igualtat de l’ICAC promou diverses activitats per a conscienciar sobre la violència masclista en la recerca i l’àmbit acadèmic.
El mateix 25N es farà una lectura pública del Manifest del 25N 2021 de la Generalitat de Catalunya a la Sala de reunions de l’ICAC (a les 11 h), equipada per a seguir la retransmissió de l’acte en directe i permetre així que tota la comunitat ICAC hi participi i pugui donar suport a la iniciativa.
Acompanya’ns en la lectura del Manifest 25N 2021 a l’ICAC! Presencialment, a la sala de reunions de l’ICAC, el mateix dijous 25N a les 11 h. O virtualment, a través d’aquest enllaç. Amb la participació dels membres del Comitè d’Igualtat de l’ICAC i el director de l’ICAC, Josep Maria Palet. Us hi esperem!
El Manifest 25N 2021 de la Generalitat de Catalunya ressalta els canvis introduïts amb la reforma 17/2020 de 22 de desembre que modifica i amplia la llei 5/2008 del 24 d’abril, de dret de les dones a l’erradicació de les violències masclistes, amb què es reconeixen noves formes de violència i nous àmbits en què es produeix, com: la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius; la violència de segon ordre, que consisteix en la violència física o psicològica, les represàlies, les humiliacions i la persecució exercides contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclistes; la violència vicària, que inclou qualsevol tipus de violència exercida contra les filles i els fills amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare; o la violència digital.
Les universitats i les institucions de recerca no són una excepció en la violència masclista!
D’altra banda, el Comitè d’Igualtat us convida a participar en una campanya de sensibilització que promou el projecte europeu UniSAFE, sobre violència masclista a les organitzacions universitàries i de recerca, que uneix esforços amb projectes germans implicats en el canvi estructural per a la igualtat de gènere en la recerca i l’acadèmia (SUPERA, SPEAR, TARGET, TARGETED-MPI, GEARING ROLES, RESET). Des de l’ICAC, volem felicitar aquesta iniciativa i les persones i equips que les promouen. Gràcies!
La violència de gènere és una característica complexa, prevalent i persistent en moltes organitzacions, amb proporcions pandèmiques. La violència, les violacions i els abusos poden ser físics, sexuals, econòmics/financers, psicològics (en línia o fora de línia) i poden incloure assetjament sexual o de gènere.
Les universitats i les organitzacions de recerca no estan exemptes d’aquesta pandèmia. Fins i tot, determinades estructures organitzatives poden crear condicions que afavoreixen les jerarquies de poder estructurades per gènere i edat, i que sustenten regularment la violència. Si bé la violència de gènere afecta profundament les vides individuals, també té greus repercussions socials, econòmiques i sanitàries a nivell organitzatiu i social.
La campanya de sensibilització es desenvoluparà els dies 22 a 29 de novembre de 2021. El Comitè d’Igualtat hi participa a través del compte de Twitter de l’ICAC amb la difusió de diversos materials i missatges elaborats per la campanya, amb l’objectiu comú de demostrar que la violència masclista a les universitats i les organitzacions de recerca és una realitat.
Uneix-te a la campanya de sensibilització per al 25N a Twitter amb l’etiqueta #Saveresearch4all! Ajuda’ns a transmetre el missatge des de l’ICAC amb l’etiqueta #IgualtatICAC.
El projecte SUPERA ha posat a disposició gratuïtament un conjunt d’eines de sensibilització, que inclou material gràfic de comunicació digital, articles i informes. Sou lliures de compartir-ho fent reconeixement al projecte i, en cas de compartir resultats del projecte UniSAFE, als autors, tal com s’indica a la introducció dels informes.