Expandim la teledetecció i la geoarqueologia: l’equip GIAP ha aconseguit dos nous ajuts postdoctorals
Una gran notícia per a les línies de recerca del GIAP sobre teledetecció i geoarqueologia! Celebrem que Francesc C. Conesa i Alfredo Mayoral hagin rebut recentment una beca postdoctoral Beatriu de Pinós (Generalitat de Catalunya) i Juan de la Cierva – Incorporació (Ministeri de Ciència i Innovació), respectivament.
Us avancem una mica d’informació sobre aquestes dues noves propostes de recerca:
ArchAI, Beatriu de Pinós (Generalitat de Catalunya), 2022-25
Amb aquest projecte, Conesa posarà el focus en les relacions antròpiques i naturals que defineixen els paisatges culturals. Això inclou aspectes crítics com la petjada ecològica a llarg termini, els usos de la terra en el passat i els riscos que comporta en l’actualitat, i els aspectes geogràfics que posen en risc la visibilitat i la preservació dels jaciments arqueològics.
La proposta aborda els objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de la UNESCO, amb especial èmfasi en els reptes culturals de “Protecció i preservació del patrimoni cultural” i “Salvaguarda del coneixement tradicional de la gestió ambiental” (Resolució 72/229).
Antecedents
Francesc C. Conesa té una àmplia experiència en l’aplicació i promoció d’aproximacions geoarqueològiques de teledetecció i proxy aplicades a l’arqueologia del paisatge.
La seva recerca es centra en el desenvolupament de nous procediments de teledetecció multi-recursos, juntament amb mètodes d’aprenentatge automàtic (machine learning) i d’aprenentatge profund (deep learning) que poden contribuir en la millora de la detecció, identificació, cartografia i quantificació d’espais d’interès arqueològic.
Conesa ha treballat significativament en contextos arqueològics del sud d’Àsia, especialment a les planes monsòniques del nord-oest de l’Índia i a les zones seques de l’est del Pakistan. Actualment és l’investigador principal del Projecte Arqueològic a Kachchh (Kachchh Archaeological Project: trade, pastoralism and the origins of the Indus Civilisationndia), a l’Índia, finançat per la Fundació Palarq i en col·laboració amb el Departament d’Arqueologia de la Universitat de Kerala (2020-2023).
Recentment, també ha finalitzat una beca Marie Sklodowska-Curie IF al Mcdonald Institute for Archaeological Research, de la Universitat de Cambridge (2018-2020), amb què va assolir la detecció de centenars de noves localitzacions d’interès arqueològic relacionats amb la civilització de l’Indus.
Juan de la Cierva – Incorporació (Ministeri de Ciència i Innovació), 2022-25
Els interessos de recerca de l’Alfredo Mayoral passen per la geomorfologia, la geoarqueologia i els estudis paleoambientals multiproxy. Això inclou l’evolució del paisatge de l’holocè tardà i la interacció socioambiental, els impactes ambientals dels processos de (proto) urbanització i els seus vincles amb l’aparició de l’antropocè. La seva recerca més recent al centre de França ha demostrat que s’hi va produir un impacte antròpic significatiu sobre l’erosió del sòl i els aiguamolls molt abans que no es pensava, a principis de l’edat del ferro.
Actualment, vol ampliar aquests temes de recerca a noves àrees d’estudi mediterrànies, com Espanya o Grècia (on ja participa en projectes dirigits pel Dr. Hèctor A. Orengo), i consolidar el seu retorn a la carrera científica al sistema espanyol, després d’anys a l’estranger.
Antecedents
Alfredo Mayoral ha estat sis anys treballant amb un equip de recerca multidisciplinari al laboratori GEOLAB (UMR 6042 – CNRS) de la Universitat Clermont Auvergne (França). En aquest temps, s’ha convertit en un expert en geoarqueologia del paisatge, desenvolupant una aproximació poc habitual i que posa l’èmfasi en les capacitats multiproxy en sedimentologia, geoquímica i micromorfologia del sòl. Ha desenvolupat també una xarxa sòlida de col·laboració amb professionals de França, Grècia i Espanya.
Podeu conèixer més detalls de la seva recerca a França en aquest vídeo (en francès) d’una xerrada que va impartir el passat més de setembre al Museu de Gergovie. Mayoral hi exposa els resultats dels seus treballs geoarqueològics i paleoambientals més recents sobre l’oppidum gal de Gergovie, així com les expectatives científiques per als propers anys: