Oberta la inscripció a la I Reunió Científica Internacional Opera Sectilia i altres revestiments marmoris a Hispania, fins el 9 de novembre.
L’any 1996, la doctora Esther Pérez Olmedo va posar en mans de la comunitat científica la primera sistematització de revestiments en opus sectile documentats a la península Ibèrica. L’obra s’ha convertit en referència obligada per a qualsevol estudi versat en la matèria, dins i fora d’Espanya.
Transcorreguts vint-i-cinc anys d’ençà de la publicació de dita monografia, la troballa de nous testimonis i els avenços en la recerca en aquest àmbit d’estudi estan modificant molts dels conceptes teòrics i metodològics assumits en la caracterització d’aquesta mena de revestiments decoratius.
Amb un panorama tan prometedor, es feia necessària la celebració d’una reunió científica especialitzada en què presentar les últimes novetats i debatre sobre els problemes que afecten l’estudi dels revestiments marmoris en sol provincial.
En el marc de diversos projectes de recerca actualment en curs, l’equip de recerca ArPA de l’ICAC i la Univeritat de Múrcia organitzen una reunió científica sota el títol Opera sectilia i altres revestiments marmoris a Hispania, que es celebrarà a Múrcia del 18 al 20 de novembre de 2021.
La celebració d’aquesta reunió vol facilitar un punt de trobada per a l’intercanvi d’idees i experiències, amb la finalitat d’actualitzar el ventall de testimonis documentats fins al moment i plantejar noves aproximacions metodològiques que permetin enfortir el desenvolupament de la seva investigació i posada en valor.
Inscripció oberta fins el 9 de novembre
El programa abordarà diferents àmbits temàtics relacionats amb l’estudi dels revestiments marmoris: revisió de patrons estètics i crono-tipològics, procés productiu, matèries primeres, circulació de tallers i produccions, i estratègies per a la seva conservació i posada en valor.
- Estudis inèdits i troballes rellevants dels últims anys.
- Paviments en opus sectile. Anàlisi tipològica d’esquemes compositius i motius decoratius.
- Incrustationes e interraso marmore.
- Producció de revestiments marmoris. Tècnica i materials.
- Circulació de tallers i produccions.
- Imitacions en mosaic i pintura.
- Documentació, restauració, conservació i posada en valor.
Podeu consultar aquí el programa definitiu amb la llista de ponents i comunicacions.
L’acte es celebra en modalitat híbrida (presencial i virtual). Les presentacions es faran presencialment a l’Hemicicle de la Facultat de Lletres de la Universitat de Múrcia (Campus de la Merced) i a la Sala de conferències del Museu Arqueològic Municipal ‘Enrique Escudero de Castro’ de Cartagena (Múrcia). Es podran seguir virtualment mitjançant un enllaç que es facilitarà, amb 48 hores d’antelació a l’inici de l’acte, a les persones matriculades.
Informació sobre la inscripció
Matrícula general. L’activitat forma part de l’oferta d’estudis propis de la Universitat de Múrcia (UM). Les inscripcions es faran des de la web CASIOPEA de la UM. El termini de matrícula és fins el 9 de novembre de 2021. Preu públic de 30 €. Les persones inscrites rebran un certificat (2 crèdits ECTS). Més informació.
Matrícula per assistents amb comunicació. Un cop admeses les seves propostes, els ponents hauran d’inscriure’s a l’activitat a través de la web CASIOPEA de la UM. Preu públic de 90 €.
Contacte: sectilia@um.es
Comitè organitzador:
- Laura Galán Palomares, ICAC (ArPA).
- Anna Gutiérrez Garcia-Moreno, ICAC (ArPA).
- Begoña Soler Huertas, Universidad de Murcia – ICAC (ArPA).
Comitè Científic:
- Dr. José María Álvarez Martínez, Fundación de Estudios Romanos.
- Dra. Alicia Fernández Díaz, Universidad de Murcia.
- Dra. Virginia García-Entero, Universidad Nacional de Educación a Distancia.
- Dr. Federico Guidobaldi, Pontificio Istituto di Archeologia Cristiana.
- Dra. Isabel Gutiérrez Deza, Universidad de Córdoba.
- Dra. Irene Mañas Romero, Universidad Nacional de Educación a Distancia.
- Dr. José Miguel Noguera Celdrán, Universidad de Murcia.
- Dr. Trinidad Nogales Basarrate, Museo Nacional de Arte Romano.
- Dr. Sebastián Ramallo Asensio, Universidad de Murcia.
- Dra. Isabel Rodà de Llanza, ICAC (ArPA).
Activitat conjunta dels projectes de recerca:
- Vivere in urbe. Arquitectura residencial en las ciudades de Carthago Nova, Valentia y Lucentum. Investigación y socialización (PID2019-105376GB-C41).
- Sulcato marmore ferro (SULMARE). Canteras, talleres, artesanos y comitentes de las producciones artísticas en piedra en la Hispania Tarraconensis (PID2019-106967GB-I00).
- El mensaje del mármol: Prestigio, simbolismo y materiales locales en las provincias occidentales del imperio romano entre época antigua y alto-medieval a través del caso de Hispania y Aquitania (PGC2018-099851-A-I00).
Organitzen:
Col·laboren: