Amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
El manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya afirma que universitats i centres de recerca han de ser referents en matèria d’igualtat i eliminació de la violència contra les dones. També denuncia que la violència masclista és fruit d’una dinàmica estructural patriarcal, i recorda que el sistema de coneixement no se n’escapa.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, a través d’un comunicat de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya(CIC), se suma a la lluita per a l’eradicació de la violència masclista, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25N). La Comissió de Dones i Ciència del CIC subratlla en el document, fet públic ahir, que “les universitats i els centres de recerca, com a generadors i transmissors de coneixement i valors, han d’esdevenir institucions referents en matèria d’igualtat i de compromís per a l’eliminació de tota violència contra les dones.” Així mateix, denuncia que aquesta violència és fruit d’una dinàmica estructural patriarcal, de la qual el món universitari i de recerca no se n’escapa.
El manifest “Erradiquem les violències masclistes a les universitats i als centres de recerca” diu que per avançar en la protecció i defensa dels drets de les dones davant la violència de gènere, és necessita la implicació conjunta de tothom en tots els àmbits de competència. És per això que des del Departament es porten a terme diferents accions com ara la feina que s’està fent de manera coordinada en el marc de la Comissió Dones i Ciència del CIC per tal de millorar l’eficiència dels protocols contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en totes les universitats catalanes.
El Comitè d’Igualtat de l’ICAC amb la igualtat de gènere
El Comitè d’Igualtat de l’ICAC treballa en el desplegament de diverses iniciatives a favor de la igualtat de gènere i per a l’eradicació de la violència masclista com ara, d’acord amb l’estratègia HRS4R, l’elaboració un protocol i una guia pràctica per tal d’orientar les pautes d’actuació en casos d’assetjament.
Per a la commemoració del 25N de 2022, el Comitè ha preparat una lectura conjunta del Manifest 25N de la Generalitat de Catalunya, que es retransmetrà en directe perquè tota la comunitat ICAC hi pugui participar.
També, ha promogut l’adhesió al manifest a favor de les dones iranianes promogut per la Comissió d’Equitat i Gènere d’ISGlobali ha distribuït un resum de l’Enquesta europea sobre violències de gènere en el món acadèmic i científic, que adjuntem a continuació.
L’ICAC va constituir el Comitè d’Igualtat l’any 2017, amb l’objectiu general de vetllar per la igualtat de gènere real i efectiva en tots els àmbits de l’Institut. La missió del Comitè és prevenir i compensar tot desequilibri, biaix o conflicte de gènere que es detecti en qualsevol estructura, procés de selecció o promoció del personal, així com en el conjunt d’activitats organitzades o participades per la institució.
Consulteu la web d’Igualtat per a més informació i recursos!
Enquesta europea sobre violències de gènere en el món acadèmic i científic
De gener a maig de 2022, personal i alumnat de 46 institucions científiques i universitats d’Europa van participar en l’enquesta UniSAFE que aborda les violències de gènere en el món acadèmic. És la major enquesta realitzada fins ara en l’Espai Europeu de Recerca, amb més de 42.000 respostes.
Una comprensió global de la violència de gènere
Una característica única d’aquesta enquesta és el seu enfocament holístic per a investigar les violències de gènere. L’enquesta es va centrar en captar les experiències de violència de gènere, ja sigui física, sexual, psicològica o econòmica, i les formes de violència de gènere virtual.
L’enquesta també va examinar les interseccions amb la situació individual de les persones enquestades, com la seva orientació sexual, edat, condició de minoria ètnica, discapacitat i mobilitat internacional, entre altres. Es van investigar també les conseqüències d’aquestes experiències per al benestar, la carrera i els estudis de les persones enquestades.
Dos de cada tres persones enquestades han patit violència de gènere
El 62% de les persones enquestades ha experimentat almenys una forma de violència de gènere des que va començar a treballar o estudiar en la seva institució. Les dones (66%) i les persones no binàries (74%) són més propenses que els homes a experimentar totes les formes de violència de gènere, excepte la violència física que van indicar més persones no binàries i homes.
A més, les persones enquestades que s’identifiquen com LGBQ+ (68%), que declaren tenir una discapacitat o una malaltia crònica (72%) i els que pertanyen a un grup ètnic minoritari (69%) han tingut més probabilitats d’haver patit almenys un incident de violència de gènere, en comparació amb els que no s’identifiquen amb aquestes característiques.
Una de cada tres persones enquestades ha patit assetjament sexual
La violència psicològica és la forma de violència més freqüent (57%). A més, gairebé un/a de cada tres estudiants i personal afirma haver patit assetjament sexual en el seu centre (31%), mentre que el 6% de les persones enquestades ha sofert violència física i el 3% violència sexual. Una de cada deu persones enquestades afirma que el seu treball o els seus estudis s’han vist perjudicats per la violència econòmica.
Escassa notificació d’incidents de violència de gènere
Entre les persones enquestades que havien patit violència de gènere, només el 13% la va denunciar. Gairebé la meitat de les víctimes (47%) van explicar que no se sentien segures que el comportament fos prou greu com per a denunciar-lo. Una altra raó freqüent indicada pel 31% de les víctimes és que en el moment de l’incident no van identificar el comportament com un acte de violència.