El Congrés Internacional Dolia ex Hispania reunirà aquesta setmana a Tarragona un centenar d’especialistes d’Espanya, França, Portugal, Alemanya, Itàlia, Romania i Marroc.
La trobada té per objectiu dedicar als dolia hispànics una primera síntesi, en el marc de cadascuna de les seves províncies romanes (Tarraconensis, Lusitania, Baetica), i recopilar així una informació que fins al moment es trobava dispersa o era inèdita. La reunió permetrà també integrar els resultats de la investigació arqueològica recent.
El Congrés Internacional Dolia ex Hispania vol oferir al món de la recerca un balanç que promogui estudis posteriors i creï un espai de discussió i col·laboració entre especialistes.
L’equip de recerca en Alimentació, economia i comerç al món antic (Aecma) de l’ICAC organitza aquest esdeveniment, en el marc del projecte de recerca Figlinae Hispanae (FIGHISP). Catálogo en red de las alfarerías hispanorromanas y estudio de la comercialización de sus productos (PGC2018-099843-B-I00, MCIU/AEI/FEDER, UE).
El volum de propostes rebudes i la bona valoració que en va fer el Comitè Científic del congrés ha superat les expectatives inicials del Comitè Organitzador, que ha decidit celebrar el congrés en tres dies (en comptes dels dos previstos en un primer moment).
El programa del Congrés Internacional Dolia ex Hispania. Els dolia a les províncies d’Hispània en època romana inclou prop de 40 comunicacions, amb la participació d’un centenar d’investigadors i investigadores de 43 universitats, centres de recerca i entitats d’Espanya, França, Portugal, Alemanya, Itàlia, Romania i Marroc.
⇒ Les sessions presencials del congrés es celebraran a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona.
⇒ L’aforament per assistir presencialment està complet però es podran seguir les sessions en línia, en aquest enllaç.
L’ICAC editarà una publicació, a la col·lecció TRAMA, amb una selecció de les ponències i comunicacions presentades, després de passar un procés de revisió per parells.
Inauguraran l’acte el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, i l’investigador de l’ICAC Ramon Járrega, organitzador del congrés, el mateix dimecres, 7 de setembre, a les 9 h.
Tot seguit, el congrés començarà amb la conferència inaugural a càrrec de la Dra. Charlotte Carrato (Mosaïques Archéologie), a les 9:30 h.
De les 10 h i fins les 18 h es succeiran tretze comunicacions, corresponents a la secció de la província Tarraconensis i que començaran amb una ponència de Joaquim Tremoleda (MAC Empúries) i Maria Rueda (ICAC) titulada «Dolia ex Tarraconensi».
El dijous 8 de setembre dedicarà part del matí també a la província Tarraconensis, amb set comunicacions. La tarda es dedicarà a la província Lusitania, amb nou comunicacions que començaran amb la ponència «Dolia ex Lusitania» (12:20 h), a càrrec de José Carlos Quaresma (Universitat de Lisboa), Pedro Pereira (Universitat de Porto) i Sonia Bombico (Universitat d’Évora).
El divendres 9 de setembre serà el torn de la província Betica que, amb quatre comunicacions, començarà a les 9 h amb la ponència «Dolia ex Baetica», a càrrec de Dario Bernal (Universitat de Cádiz), Enrique García i Iván González (Universitat de Sevilla), i Oriane Bourgeon (ICAC).
El mateix divendres, a partir de les 11 h hi haurà una última secció, anomenada secció vària, en què hi tindran cabuda sis comunicacions sobre els dolia amb temàtiques no circumscrites a un territori o província romana concreta. Després del debat, el congrés cloncluirà amb una conferència de clausura a càrrec de la Dra. Yolanda Peña (UNED), a les 13:20 h.
La #HispaniaTarraconense fou una gran regió productora de vi, tal com testimonia la troballa d’un gran nombre de cellae vinariae a l’actual Catalunya, zona de Llevant i Navarra.
En parlarem amb @mruedapr al congrés #doliaexhispania 😉
📷 #dolia conservats al soterrani del #MUHBA pic.twitter.com/jJu3QbBAEA— ICAC, Institut Català d’Arqueologia Clàssica (@ICAC_cat) August 24, 2022
Els dolia a les províncies d’Hispània en època romana
Vers les noves exigències d’un Imperi romà en expansió, des del segle I dC, es produí una transferència progressiva de la producció entre Itàlia i les seves províncies. En aquest context, la península Ibèrica i el sud de la Gàl·lia ocuparen un lloc primordial en l’abastiment del centre imperial, fins ben entrat el segle III. Més enllà de la fertilitat de les seves terres i d’un clima favorable per als cultius mediterranis, aquestes províncies, dotades d’extenses franges litorals i de vies fluvials navegables, oferien noves oportunitats comercials per a cobrir les necessitats de la resta de l’imperi, establint així produccions a gran escala, entre les quals el vi i l’oli constituïen els productes més emblemàtics.
Un #dolium era un recipient de grans mides usat en època romana per a emmagatzemar productes alimentaris. A l’actual Catalunya es testimonia sobretot en cellers, per ajudar en la vinificació i emmagatzematge del vi.#DoliaexHispania #Arqueoparaules #Aecmahttps://t.co/OIVDJLWoOO pic.twitter.com/KzeRLkPqlJ
— ICAC, Institut Català d’Arqueologia Clàssica (@ICAC_cat) July 7, 2022
Els cultius desenvolupats en el sí d’aquests territoris, gestionats en part per colons procedents de la península Itàlica, es beneficiaren de les capacitats i de les tècniques que introduïren. Entre les noves eines de producció implementades, el dolium ocupà un lloc de primer ordre dintre els processos de vinificació i de decantació de l’oli, així com per a l’emmagatzematge de productes alimentaris en general. Malgrat aquest recipient en època romana tingué altres funcions secundàries, la seva funció principal és indissociable de les activitats vitícoles i oleiques esmentades.
Els #dolia eren molt difícils i costosos de fabricar, per aquest motiu tenien una vida útil molt llarga. De fet, en cas de trencar-se es reparaven amb grans grapes de plom.#doliaexhispania
📷 Detalls de les grapes d’un #dolium conservat al @MNATTGN.@mruedapr #Aecma pic.twitter.com/8ZpqOZs5mH— ICAC, Institut Català d’Arqueologia Clàssica (@ICAC_cat) August 5, 2022
Les sessions presencials del congrés es celebraran a la seu dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. L’aforament per assistir presencialment està complet però es podran seguir les sessions en línia, en aquest enllaç.
Programa:
Amb el finançament de:
Amb la col·laboració de: