Un any més, i com cada any, el proper dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que intenta perpetuar-se amb diferents formes.
És una jornada de reivindicació per a la lluita pels drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia. Simbolitza l’esperit crític que ens conduirà a l’erradicació de les desigualtats, tot desmuntant les bases que permeten conductes hostils com l’assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica dona suport a aquestes reivindicacions i s’adhereix al manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (#RUIGEU) i a la Declaració institucional 2022 de la Generalitat de Catalunya, que reivindica i defensa la plena garantia dels drets humans de totes les dones.
Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia. La nostra lluita és constant. Lluitem per eliminar estereotips contra la discriminació laboral i salarial, contra la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.
Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el Comitè d’Igualtat de l’ICAC ha organitzat una xerrada divulgativa, a càrrec de la investigadora Margarita Díaz-Andreu.
En aquesta presentació s’oferiran alguns dels resultats obtinguts en el projecte ArqueólogAs (ref. PID2019-110748GB-I00, UB) amb relació als orígens de la desigualtat de gènere que encara avui dia experimenten les dones en la professió arqueològica.
Dimecres, 9 de març, a les 12 h (en línia): “El proyecto ArqueólogAs: una visión histórica sobre la desigualdad de género en la profesión arqueològica”.
Enllaç a la sessió (no cal inscripció prèvia)
Margarita Díaz-Andreu (Premi Nacional Ramón Menéndez Pidal 2021) és professora ICREA a la Universitat de Barcelona. Des de les seves primeres publicacions (els anys noranta), ha enfocat la seva producció científica a la perspectiva de gènere i s’ha interessat també per la història de les dones en l’arqueologia.
Actualment, és investigadora principal del projecte Arqueólogas, a partir del qual està organitzant una pàgina web amb una secció anomenada “pioneres“, una compilació de biografies de dones nascudes en o abans de 1950 que van tenir un paper rellevant en l’àmbit de l’arqueologia. En el marc del projecte Arqueólogas, també, s’està coordinant la publicació (prevista per al 2022) d’un llibre sobre la història de les dones en l’arqueologia espanyola.
Aquesta és una iniciativa del Comitè d’Igualtat de l’ICAC, en el marc del desenvolupament de les accions del Pla d’Igualtat de l’ICAC i l’estratègia HRS4R del centre.
Sabies que el Comitè d’Igualtat de l’ICAC ha renovat recentment part dels seus membres?
El nou Comitè d’Igualtat està format per (des de febrer de 2022):
- Lydia M. Gil González (representant dels serveis cientifico-tècnics)
- Lídia Colominas Barberà (representant del personal investigador)
- Alfredo Mayoral Pascual (representant del personal investigador)
Des del Comitè d’Igualtat seguirem treballant per la implementació del Pla d’acció per a la igualtat de gènere a l’ICAC, en el marc de l’estratègia HRS4R de l’Institut, i el seguiment del Protocol vers l’assetjament sexual.