El grup GIAP dona la benvinguda a tres nous investigadors postdoctorals, altament qualificats, que s’han incorporat a l’ICAC aquest setembre amb una beca MSCA Postdoctoral Fellowship.
Els paisatges celestes, la religió, la botànica i els sistemes de reg antic són alguns dels temes que investigaran durant els tres anys que dura aquesta prestigiosa beca de recerca.
Us fem cinc cèntims dels seus perfils i les seves propostes:
Efrosyni Boutsikas
La Dra. Boutsikas és una experta en arqueologia clàssica amb una carrera investigadora consolidada. Amb la beca MSCA es proposa ampliar el seu ventall d’eines analítiques amb el desenvolupament de tècniques d’avantguarda en modelatge 3D i anàlisi del paisatge. La seva recerca provarà d’aprofundir en les aproximacions teòriques actuals a la formació cognitiva de l’espai i l’experiència dels actes rituals.
Es tracta d’un projecte d’investigació aplicada sobre les pràctiques rituals en l’antiga Grècia, amb la col·laboració i sota la direcció del Dr. Hèctor A. Orengo i també amb l’equip del Dr. Schjødt del Departament d’Estudi de les Religions de la Universitat d’Aarhus (Dinamarca), on Boutsikas farà una estada de recerca de 2 mesos.
El projecte de recerca STAR-AGESS liderat per la Dra. Boutsikas pretén recrear entorns immersius que recreïn la composició del cel en l’antiguitat, amb simulacions astronòmiques, horitzons, topografia detallada i models arquitectònics en 3D dels santuaris grecs de Sounion, Egina i Perachora.
Un apunt biogràfic:
Efrosyni Boutsikas és professora titular d’arqueologia clàssica a la Universitat de Kent i membre del Council of the International Society for Archaeoastronomy in Culture (ISAAC). La seva investigació se centra en l’experiència religiosa antiga, la memòria, el mite i el paper del temps, l’espai i el paisatge en els actes rituals.
Boutsikas ha escrit i és coautora d’articles científics sobre el paper de l’astronomia i els mites del catasterisme en el concepte d’experiència religiosa i la pràctica ritual en el món antic. Ha dirigit projectes de recerca a Grècia, Xipre, Sicília i Turquia finançats per l’Acadèmia Britànica, la Society of Antiquaries (Londres) i la Royal Society of New Zealand. La seva recerca s’ha publicat en diverses revistes científiques de les àrees clàssica, arqueològica i arqueoastronòmica.
Actualment, Boutsikas és també membre dels consells editorials de les revistes Journal of Astronomy in Culture i Journal of Skyscape Archaeology, i codirectora del Centre Interdisciplinary Centre in Spatial Studies (KISS) de la Universitat de Kent. És autora del llibre The Cosmos in Ancient Greek Religious Experience: Sacred Space, Memory, and Cognition (Cambridge University Press, 2020) i coeditora de Studies in Cultural Astronomy in Honor of Clive Ruggles (Springer, 2021).
Més informació:
https://www.kent.ac.uk/european-culture-languages/people/1750/boutsikas-efrosyni
https://kent.academia.edu/EfrosyniBoutsikas
Charlotte Diffey
La Dra. Diffey és una investigadora de talent que es troba en els primers estadis de la carrera investigadora. Està especialitzada en arqueobotànica i anàlisi d’isòtops estables, després d’haver format part d’un dels millors equips de recerca en aquest camp, sota la direcció de la professora Amy Bogaard de la Universitat d’Oxford, al Regne Unit.
Diffey compta amb experiència sòlida en treball de camp, laboratori i publicacions, amb projectes a Europa, Àsia i Amèrica, en què ha treballat en llocs emblemàtics de Çatalhöyük, a Turquia, i Knossos, a Grècia. S’incorporarà al grup GIAP amb el projecte DarkSeeds sota la direcció de la Dra. Alexandra Livarda.
El projecte de recerca DarkSeeds es proposa la creació d’un nou model explicatiu dels canvis econòmics observats durant l’Edat del Bronze Final i la Primera Edat del Ferro a l’Egeu; un període que sovint es coneix com l’edat fosca (dark ages, en anglès), mitjançant l’aplicació d’anàlisis arqueobotàniques estàndard i d’isòtops estables, i amb la introducció de les noves metodologies desenvolupades pel GIAP que combinen la fotogrametria 3D i la morfometria geomètrica assistida per aprenentatge automàtic (GMM).
Un apunt biogràfic:
Diffey va obtenir el títol de doctorat l’any 2018. Des de llavors ha ocupat dues posicions postdoctorals. Primer, a la Universitat d’Oxford i, després, a la Universitat de Reading, on actualment continua treballant en el projecte Middle East Neolithic Transition: Integrated Community Approaches (MENTICA), finançat pel programa European Research Council (ERC); un projecte que es centra principalment en l’estudi de pràctiques i comunitats agrícoles primerenques en diversos jaciments neolítics i calcolítics d’Iraq i Iran.
Prèviament, Charlotte Diffey havia centrat la seva recerca en l’agricultura i la política a gran escala de l’edat del bronze a la Mediterrània oriental i al nord de Mesopotàmia, amb projectes en què havia treballat amb conjunts de mostres arqueobotàniques dels principals centres urbans de Hattusha (Turquia) i Tell Brak (Síria).
Més informació: https://www.researchgate.net/profile/Charlotte_Diffey
Nazarij Buławka
El Dr. Buławka és un investigador, en fase de consolidació de la seva carrera investigadora, especialitzat en GIS i l’aplicació de mètodes computacional en l’arqueologia de l’Antic Pròxim Orient, Àsia Central i Iran. S’incorpora al grup GIAP amb el projecte de recerca UnderTheSands, sota la direcció del Dr. Hèctor A. Orengo.
El seus principals temes de recerca són la xarxa de reg, l’arqueologia del paisatge, l’economia antiga, els patrons d’assentament i l’edat del ferro a l’Àsia central i el nord-est de l’Iran. És cocreador de la secció Mobile GIS SIG a l’associació Computer Applications and Quantitative Methods in Archaeology (CAA), una organització internacional que promou i facilita la trobada entre professionals de l’arqueologia, les matemàtiques i la informàtica.
El projecte de recerca UnderTheSands es proposa el desenvolupament d’un nou flux de treball per a l’anàlisi a gran escala de les xarxes de reg al Pròxim Orient que combinarà la teledetecció avançada i els mètodes híbrids d’aprenentatge automàtic (machine learning) i profund (deep learning).
Un apunt biogràfic:
Buławka va obtenir el títol de doctor l’any 2020 a la Facultat d’Arqueologia de la Universitat de Varsòvia. Va adquirir molta experiència de treball de camp amb la gestió de projectes de prospecció arqueològica a Turkmenistan i Polònia, en què va emprar mètodes de documentació digital i imatges CORONA per a l’estudi de xarxes de reg de les planures al·luvials. Durant la formació predoctoral, va dur a terme diversos estudis sobre els canvis en els patrons d’assentament i en el reg de tres oasis a Turkmenistan durant l’edat del ferro: Serakhs, Tedjen i Murghab.
Més informació: https://www.researchgate.net/profile/Nazarij-Bulawka
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them