El primer de desembre, Hèctor A. Orengo, anteriorment investigador Ramón y Cajal a l’ICAC, es va incorporar a l’Institut com a Professor de Recerca ICREA.
A l’ICAC, ocupa també els càrrecs de codirector del Grup de Recerca en Arqueologia del Paisatge (GIAP) i, a partir de gener de 2023, coordinador de recerca de l’Institut.
ICREA, Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, és una fundació finançada per la Generalitat de Catalunya i que està governada per un patronat. Va néixer com a resposta a la necessitat de noves fórmules de contractació que permetessin competir en condicions d’igualtat amb altres sistemes de recerca, orientada a la contractació del personal científic i acadèmic més extraordinari i amb més talent.
ICREA és una institució oberta. Treballa braç a braç amb les universitats catalanes i els centres de recerca per integrar els professors i les professores d’Investigació ICREA al sistema de recerca català (Font: ICREA).
El Prof. Orengo (ICREA-ICAC) treballa actualment en diversos projectes d’arqueologia del paisatge a Grècia, Espanya, Índia, Pakistan, Marroc, Turquia i Brasil. En la seva nova posició com a Professor ICREA, Orengo es proposa reforçar el desenvolupament de les seves principals línies d’investigació en arqueologia computacional, que inclouen:
- Anàlisi a gran escala dels patrons globals d’assentament de la població en l’espai i el temps
Orengo és el segon Professor de Recerca ICREA a l’ICAC, després de la Prof. Maria Carme Belarte, que és a l’ICAC amb aquesta posició des del 2010.
Els darrers anys, la recerca del Prof. Orengo (ICREA-ICAC) ha evolucionat cap a enfocaments computacionals a gran escala que utilitzen mètodes de detecció remota (remote sensing) i aprenentatge automàtic (machine learning). Els resultats fins ara assolits proporcionen informació important sobre el desenvolupament i la caiguda de civilitzacions antigues que cobreixen àrees molt grans i mostren patrons organitzatius complexos, resultants d’una combinació de factors humans, culturals i ambientals.
L’ús de conjunts de dades massives ha permès aconseguir la detecció de patrons que altrament serien invisibles. Per als propers anys, el Prof. Orengo es planteja ampliar l’escala d’anàlisi fins a aplicar la recerca a escala continental, en diferents estudis de cas a l’Orient Pròxim i Mitjà, l’Àsia Central i Meridional, l’Amèrica del Sud i Europa.
- Desenvolupament de mètodes d’automatització que permetin augmentar de manera significativa la capacitat d’interpretació de dades arqueològiques
Amb l’automatització de les tasques tècniques, el Prof. Orengo cerca (a) ampliar l’escala d’anàlisi per aconseguir interpretacions quantitativament sòlides i (b) reduir el temps i l’esforç necessaris per a desenvolupar aquestes tasques. El treball del Prof. Orengo i el seu equip en automatització de dades no només inclou la detecció i el seguiment a gran escala de jaciments arqueològics, sinó que també contempla el desbloqueig de fonts amb molt de potencial de cara a l’anàlisi d’assentaments humans i usos del paisatge.
La posició de Professor ICREA reconeix l’impacte del seu treball i consolida Orengo com un referent internacional en el camp de l’arqueologia computacional.
Dites fonts inclouen la identificació automatitzada de la cultura material a partir d’imatges captades amb drons, l’extracció de característiques del paisatge conseqüència de la intervenció humana a partir de col·leccions de mapes històrics a gran escala, la identificació automatitzada de fitòlits multicel·lulars complexos i la identificació de règims agrícoles antics utilitzant l’anàlisi 3D de llavors.
Orengo té previst de mantenir la col·laboració a llarg termini amb altres centres, equips i institucions de recerca, com el Centre de Visió per Computador (CERCA-UAB) o al McDonald Institute for Archaeological Research (Cambridge University), alhora que engegarà noves col·laboracions amb altres institucions líder, com la UPF.
- Modelització i anàlisi del moviment transcontinental preindustrial
El Prof. Orengo, juntament amb els seus col·legues de Cambridge, està treballant actualment en el desenvolupament de nous mètodes per a l’anàlisi del moviment a gran escala. Uns mètodes que són significativament més complexos de modelar que no pas el transport a escala regional, ja que han de tenir en compte diferents escenaris ambientals i, també, factors estacionals.
A més d’altres innovacions algorítmiques, el seu enfocament per a aquesta tasca inclou l’ús de factors de costos sensibles a l’estacionalitat i flexibilitat, a fi d’administrar els costos basats en la proximitat i les superfícies de probabilitat que permeten la investigació de rutes alternatives. Aquesta línia de recerca té per objectiu la comprensió de la connectivitat a gran escala i determinar com va influir en l’origen i la distribució dels centres urbans al Món Antic.
Des que el Prof. Orengo va arribar a Catalunya ha creat un equip molt gran (18 investigadors i investigadores sota la seva supervisió), ha captat més de 5 milions d’euros en fons competitius de recerca i duu a terme projectes de recerca a 11 països i 4 continents. El seu treball ha desafiat les teories establertes en el seu camp i ha estat pioner en la introducció de metodologies de recerca innovadores i amb una forta influència en l’arqueologia.