L’última campanya d’excavacions arqueològiques del projecte d’aqüeductes romans de l’ICAC-CERCA ha permès definir un nou tram de recorregut i determinar la connexió entre l’aqüeducte procedent de Pont d’Armentera i l’aqüeducte Aqua Augusta.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), en col·laboració amb l’Ajuntament de Puigpelat, ha conclòs recentment una intervenció arqueològica centrada en les restes de l’aqüeducte romà que transcorren pel terme municipal. El propòsit d’aquesta campanya ha estat delinear amb precisió el traçat i les característiques d’un extens segment no visible localitzat a la zona d’Espous, al sud del nucli de població.
Amb una durada de dues setmanes, la campanya ha implicat l’ús de personal especialitzat i maquinària, que s’ha emprat per a l’obertura de rases i la realització de cales. Amb aquests treballs s’ha pogut identificar, en alguns trams, la conducció romana en un estat de conservació relativament bo. En altres casos, no obstant, les troballes han estat negatives.
Els resultats obtinguts són esclaridors, ja que han permès definir amb precisió el recorregut de l’aqüeducte per la zona d’Espous, abastant una distància d’1 km. A més, s’ha determinat que la connexió entre l’aqüeducte procedent de Pont d’Armentera i l’aqüeducte Aqua Augusta es troba més avall del que es creia anteriorment: concretament, en un punt més proper al límit meridional del terme municipal de Puigpelat.
Aquesta campanya arqueològica forma part del projecte d’estudi dels aqüeductes romans que l’ICAC-CERCA porta a terme des de fa diversos anys, sota la direcció del Dr. Jordi López Vilar (grup de recerca MIRMED).
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del llegat històric. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.