El Ple de 17 de maig de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va escollir M. Carme Belarte (ICREA-ICAC) com a nou membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica; juntament amb Josep Capdeferro, Vicent Josep Escartí i Carles Santacana.
M. Carme Belarte (ICREA-ICAC) és professora d’investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Desenvolupa la seva recerca a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i en dirigeix l’equip Arqueologia Protohistòrica, al MIRMED, grup de recerca consolidat i reconegut per la Generalitat de Catalunya.
Anteriorment, va fer recerca a la Universitat de Barcelona i al Centre Nacional de la Recerca Científica de França (CNRS). Ha estat investigadora visitant a la Universitat de Chicago (Estats Units) i a la Universitat de Montpeller (França). És autora o coautora de més de 150 publicacions; entre articles, llibres i capítols de llibre.
És especialista en l’estudi de les societats protohistòriques del nord-oest de la Mediterrània. Els seus temes de recerca inclouen els processos d’urbanització, l’arquitectura domèstica i l’urbanisme, així com els rituals i les pràctiques funeraris.
Aquest reconeixement és un gran honor per a mi. Agraeixo als membres de la Secció Històrico-Arqueològica, en especial a Marta Prevosti, la confiança en haver-me proposat com a membre, i espero estar a l’alçada d’aquesta distinció. (M. Carme Belarte)
Els membres de l’IEC són acadèmics i professionals, tots ells especialistes d’alta qualificació, que duen a terme totes les funcions i responsabilitats. Actualment, la institució compta amb 127 membres numeraris.
La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC fou creada el 1911, quatre anys després de la fundació de l’Institut, en consolidar-se l’especificitat de la recerca històrica dins l’àmbit de la catalanística.
Els àmbits de recerca de la Secció són l’arqueologia, la història, la història de la literatura, la història de les arts, la història de la ciència i la història del dret, enteses en el sentit més ampli i centrades en l’estudi dels territoris de llengua catalana.
La Secció vetlla pel patrimoni arqueològic, històric i cultural dels territoris de llengua catalana i la seva difusió. També emet els dictàmens preceptius de l’IEC sobre els escuts i les banderes dels ens locals així com els dels béns culturals d’interès nacional de Catalunya.
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, i està especialitzat en la recerca i formació avançada en arqueologia clàssica. Som CERCA!
Notícies relacionades:
«La Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC incorpora quatre nous membres numeraris», IEC, butlletí de maig de 2023.