Els dies 10, 11 i 12 de novembre tindrà lloc el III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre, al terme municipal de Tivissa.
La definició i coneixement dels pobles ibèrics que habitaren el riu Ebre ha assolit una gran rellevància i solidesa científica degut a l’increment quantitatiu i qualitatiu de les investigacions arqueològiques que s’han desenvolupat en els darrers anys a les Terres de l’Ebre, el Sénia i el Baix Aragó.
Aquesta intensa activitat investigadora, sumada a la consolidació de les tècniques analítiques, fa possible avui dia una revisió global sobre el primer mil·lenni aC en aquests territoris des d’una perspectiva holística.
Justament per això, i després que hagin passat dotze anys des de l’anterior congrés, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona -a través del seu grup de recerca consolidat GRACPE (Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la Complexitat i els Processos d’Evolució Social)- i l’Ajuntament de Tivissa, posen en marxa el III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre per recollir les aportacions, dins el camp de la recerca arqueològica, sobre la protohistòria al curs inferior de l’Ebre.
M. Carme Belarte (ICAC-ICREA) i Marta Mateu formen part del Comitè científic del III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre.
El congrés s’organitzarà en nou blocs temàtics que seran presentats cadascun d’ells per una ponència. En cada bloc s’acceptaran aportacions científiques en format pòster que ajudaran a fomentar el debat que es generi a les taules rodones de les diferents sessions del congrés.
Blocs temàtics:
- Abans dels ilercavons. Les Terres de l’Ebre i les del Sénia durant la primera edat del ferro.
- Marc cronològic. Datacions i perioditzacions: els horitzons cronoculturals a debat.
- Pràctiques i rituals i món funerari. El fenomen funerari: marc ideològic, ritualitat, iconografia i antropologia física.
- Estructura del poblament, arquitectura i urbanisme. Evolució de l’urbanisme i l’aparació de la ciutat. Anàlisi arqueològica del territori.
- Sistemes defensius. Evolució estructural, tècnica, funcional i simbòlica de les fortificacions durant el primer mil·lenni aC.
- Cultura material: estudis tipològics, economia i comerç, activitat domèstica i estudis arqueomètrics.
- Segona Guerra Púnica. Arqueologia del conflicte.
- Hiberus flumen. Canvis i continuïtats durant la romanització. Elements iconogràfics, novetats epigràfiques i numismàtiques. Fonts i historiografia.
- Socialització del patrimoni. Noves tecnologies en la presentació del patrimoni arqueològic.
Presentació de propostes:
⇒ S’obre el període per a presentar propostes de pòsters: vegeu pdf en català i en castellà
- Breu resum (500–700 caràcters) indicant el nom i cognom dels autors/es, filiació de l’estudi i bloc temàtic al qual s’adscriu.
- S’accepten propostes en català, castellà, anglès o francès.
- Enviar la proposta a l’adreça de correu electrònic ibersebre2023congres@gmail.com.
- Format: Ao en vertical.
Data límit de presentació de propostes: 25 de setembre de 2023.
Premi: Es premiaran els tres millors pòsters per votació popular tenint en compte el seu contingut i presentació.
Comitè científic: David Asensio (UB-UAB), M. Carme Belarte (ICAC-ICREA), Jordi Diloli (URV), Luís Fatás (DGA), David Garcia (UB), Rafel Jornet (STDCTE, Gencat), Marta Mateu (ICAC), Jaume Noguera (UB), Samuel Sardà (URV).