Descobreix els secrets amagats de l’antic aqüeducte romà als Pallaresos!
En una nova etapa de l’apassionant projecte de recerca que l’ICAC lidera al voltant dels aqüeductes romans de Tarraco, s’han dut a terme dues intervencions arqueològiques que han posat al descobert un nou tram de l’antic aqüeducte romà del Gaià en el seu pas pel terme dels Pallaresos (Tarragona).
En col·laboració amb l’Ajuntament dels Pallaresos, que ha cofinançat les intervencions, aquestes excavacions arqueològiques ens revelen un vincle directe amb el passat.
La integració dels trams descoberts de l’aqüeducte permetran que aquesta autèntica joia arqueològica estigui a l’abast de la ciutadania
La primera intervenció, duta a terme el 2019, es va centrar en desenterrar i consolidar un tram de 13 metres de longitud. Els treballs es van reprendre el 2022, posant al descobert uns altres 35 metres addicionals. L’objectiu final de les intervencions és la integració dels trams descoberts de l’aqüeducte en l’entorn urbà dels Pallaresos, perquè aquesta autèntica joia arqueològica estigui a l’abast de la ciutadania.
L’aqüeducte romà quedarà com un element de patrimoni arqueològic integrat en el parc urbà dels Pallaresos
Però la història no acaba aquí. Ara, l’ICAC ha avançat amb una nova etapa: l’excavació dels últims 15 metres de l’aqüeducte romà que romanien enterrats, fins al seu encontre amb el carrer Maragall! Un cop finalitzada la intervenció, l’ICAC haurà descobert un total de 63 metres d’aquest majestuós aqüeducte romà. És especialment rellevant la seva ubicació al costat de la vorera que limita amb un parc urbà i, per tant, estarà a la vista dels vianants.
L’excavació d’aquests nous 15 metres va començar el 17 d’abril i ha finalitzat a finals de maig. Les tasques les han dut a terme un equip de cinc persones, sota la direcció de l’investigador de l’ICAC Jordi López i Marta Martín, una arqueòloga especialitzada en la consolidació i restauració dels descobriments.
Amb aquesta intervenció, l’ICAC haurà descobert un total de 63 metres d’aquest majestuós aqüeducte romà.
En concret, l’excavació ha optat per destapar només la part superior dels murs i les parts visibles de la volta d’aquest tram de 15 m d’aqüeducte, perquè és la millor opció per a la conservació i protecció del monument: si no es buida l’interior de la conducció s’eviten les pressions exteriors i es protegeixen els arrebossats. Un cop enllestida l’excavació, les tasques de consolidació han seguit el mateix criteri de mínima intervenció i s’han centrat en aquelles parts més debilitades i on calia reconduir les aigües pluvials per evitar filtracions.
El projecte d’aqüeductes de l’ICAC també contempla la creació de talussos d’uns 45º que realcin els talls visibles d’aqüeducte sense alterar el paisatge de l’entorn de manera agressiva, fent servir algun sistema com ara la inserció de plantes autòctones adaptades a la regió mediterrània per a un manteniment sostenible. Un cop acabat, es col·locarà una tanca de fusta a la part superior per limitar l’espai i evitar caigudes.
A més, s’han obert dues rases addicionals en el tram de l’aqüeducte del Bosc del Cremat (Sala Polivalent) per conèixer la ruta de la Mina de l’Arquebisbe i poder preparar un futur projecte de divulgació d’aquest patrimoni.
Aviat, compartirem aquests descobriments i avenços amb el món. La història de l’aqüeducte romà del Gaià quedarà plasmada en una restauració que garanteix la seva protecció i conservació, alhora que crea un espai atractiu per als visitants.