La revista científica Frontiers in Environmental Archaeology edita un volum especial sobre l’explotació de recursos naturals en entorns de muntanya, amb Lídia Colominas (GIAP).
Els editors convidats per a aquest volum especial són la Dra. Lídia Colominas (ICAC, GIAP), el Dr. Gaspard Pagès (CNRS, UMR7041 ArScAn) i la Dra. Charline Giguet-Covex (CNRS, EDYTEM lab).
Amb la proposta de tema central, els editors volen il·lustrar l’existència de nous plantejaments teòrics i metodològics que contribueixen a la millora del coneixement sobre l’explotació dels recursos naturals de muntanya.
Queda obert el termini per a presentar propostes i contribucions per al volum especial de la revista Frontiers in Environmental Archaeology que porta per títol “Natural Resource Exploitation in Mountain Environments: New Theoretical and Methodological Approaches“.
L’interès creixent per les zones de muntanya de les últimes dècades ha demostrat que eren ocupades, explotades, de vegades de manera intensiva, i gestionades al llarg del temps. Diversos estudis han demostrat que les activitats desenvolupades en aquestes zones eren polivalents i especialitzades (per exemple: mineria, metal·lúrgia, producció de carbó vegetal, agricultura, silvicultura, producció de brea, ramaderia, caça o recol·lecció).
Les muntanyes no eren, doncs, només zones de trànsit o àrees complementàries per a l’explotació dels recursos naturals. També existien connexions i interaccions més o menys importants amb poblacions i activitats a les terres baixes segons les regions i períodes.
Els estudis paleoambientals han permès determinar que les activitats desenvolupades en aquestes zones de muntanya van tenir un paper important en l’evolució dels paisatges arreu del món i sovint durant diversos mil·lennis. Els coneixements adquirits fins ara suggereixen unes trajectòries complexes d’ús del sòl i explotació dels recursos naturals impulsades per una interacció de canvis ambientals, climàtics i econòmics.
La recerca centrada en zones de muntanya duta a terme els darrers cinc anys ha experimentat un desenvolupament significatiu en àrees relacionades amb la prospecció arqueològica, l’arqueozoologia, l’arqueometria, l’arqueologia molecular i biomolecular, la micromorfologia o el paleoambient; amb la integració de nous marcs teòrics o conceptuals i l’aplicació de noves metodologies.
L’anàlisi d’imatges digitals, l’estudi de l’ADN o de les proteïnes ambientals, i les anàlisis isotòpiques i dels biomarcadors moleculars com els compostos orgànics (HAP, miliacina, estanol…) estan permetent avenços importants en la caracterització de les activitats i pràctiques humanes, així com dels canvis en el paisatge. Aquests avenços són clau per identificar millor els canvis en les economies de muntanya.
Per tant, en l’actualitat, la comunitat científica disposa d’un nou conjunt de dades que té el potencial d’aportar informació significativa sobre l’explotació complexa dels recursos naturals en entorns de muntanya, cosa que ens permet repensar la nostra comprensió de les interaccions humanes, animals i paisatgístiques del passat en aquests entorns sensibles.
Termini per a presentar manuscrits: 28 de juny de 2023 30 de setembre de 2023 (prèvia expressió d’interès als editors del volum; podeu veure les adreces de contacte més avall).
Serà benvingut qualsevol tipus d’article que tracti els següents temes en entorns de muntanya, al llarg del temps i l’espai:
– Reconstruccions a gran escala i microregionals dels canvis del paisatge de muntanya.
– Explotació animal, mobilitat i transhumància.
– Activitats i pràctiques agrícoles de muntanya.
– Explotació dels recursos minerals.
– Dinàmica medioambiental i ús del foc.
– Ocupació de muntanya permanent versus de curta durada.
– Economies de muntanya.
Contacta amb els editors convidats:
- Dr. Lídia Colominas, Institut Català d’Arqueologia Clàssica (lcolominas@icac.cat)
- Dr. Gaspard Pagès, CNRS UMR7041 ArScAn (gaspard.pages@cnrs.fr)
- Dr. Charline Giguet-Covex, EDYTEM lab. CNRS (charline.giguet-covex@univ-smb.fr)
Paraules clau: agricultural practices, animal exploitation and mobility, environmental dynamics, fire use, large-scale and micro-regional reconstructions of mountain landscape changes, mineral resources, mountain economies, mountain occupations, transhumance
Nota important: Totes les contribucions a aquest tema de recerca han d’estar dins de l’àmbit de la secció i la revista a la qual s’envien, tal com es defineix a les seves declaracions de missió. Frontiers es reserva el dret de guiar un manuscrit que s’escapi de l’abast d’aquest volum especial cap a una secció o revista més adequada, en qualsevol etapa de la revisió per parells.