La sessió plenària del Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO a Riad ha confirmat la inscripció del Paisatge Cultural de Zagori a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.
A l’ICAC tenim molts motius per a celebrar-ho. Especialment, perquè un dels nostres investigadors postdoctorals, el Dr. Faidon Moudopoulos-Athanasiou, ha estat un membre clau de l’equip editorial que va redactar la proposta de candidatura, sota la supervisió i coordinació del Ministeri de Cultura grec.
Segons va destacar el Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, “el Paisatge Cultural de Zagori és un exemple destacat d’establiment humà tradicional, ús del territori (…), que representa una cultura o la interacció entre l’home i l’entorn.” (Font: UNESCO, nota de premsa).
Des de l’ICAC, commemorem aquesta fita, tan significativa i remarcable, que no només reconeix la magnificència d’aquests paisatges culturals sinó que també posa de manifest la necessitat imperiosa de protegir-los.
La història de Zagori abasta des de temps prehistòrics i mostra una presència humana constant al llarg de les edats, fins als nostres dies. Com afirma el lloc web de la UNESCO: “Situades en un paisatge rural remot al nord-oest de Grècia, les petites viles de pedra conegudes com a Zagorochoria s’estenen per les vessants occidentals de la part nord de la serralada del Pindus.
Aquestes viles tradicionals, generalment organitzades al voltant d’una plaça central que conté un plàtan i envoltades de boscos sagrats mantinguts per comunitats locals, mostren una arquitectura tradicional adaptada a la topografia muntanyenca. Una xarxa de ponts de pedra amb arcs, camins empedrats de pedra i escales de pedra que connecten les viles van formar un sistema que servia com a unitat política i social connectant les comunitats de la conca del riu Voïdomatis.”(Font: UNESCO).
La connexió del Dr. Faidon Moudopoulos-Athanasiou amb Zagori és profunda. Abans de unir-se al grup GIAP de l’ICAC, va ser autor d’una monografia completa sobre l’arqueologia de l’Zagori de l’Edat Moderna a Grècia nord-occidental, que està disponible per a la lectura d’accés obert en línia. Ha continuat la seva recerca sobre aquest tema com a becari postdoctoral Juan de la Cierva al nostre institut.
Podeu consultar aquí la publicació The Early Modern Zagori of Northwest Greece. An interdisciplinary archaeological inquiry into a montane cultural landscape, Faidon Moudopoulos-Athanasiou (2002), Sidestone Press.
Al llarg de l’últim any, la dedicació del Dr. Moudopoulos-Athanasiou a la regió de Zagori ha estat evident mitjançant diversos projectes, publicacions i esdeveniments de divulgació realitzats com a part de la seva recerca a l’ICAC. Iniciatives com, entre altres, un projecte per netejar i mantenir camins locals per assegurar l’accessibilitat, classificar i arxivar el patrimoni tangible, una escola d’estiu per promoure el paisatge cultural de la zona i múltiples.
Aquestes activitats no només destaquen el compromís del Dr. Moudopoulos-Athanasiou amb la seva recerca sinó que també posen de relleu l’impacte de l’ICAC en la preservació i promoció del ric patrimoni cultural de Zagori.
Notícies relacionades:
- “Enhancing the values of the cultural landscape of Aristi, Zagori, NW Greece”, GIAP website, 27 de juny de 2023.
- “UNESCO World Heritage: 42 new sites inscribed”, UNESCO Press Release, 25 de setembre de 2023.
- “New book chapters! Advancing the study of the archaeology of the recent past in Greece”, GIAP website, 20 de juliol de 2023.
- “Two new book chapters! Delving into the rich heritage of Zagori”, GIAP website, 30 de maig de 2023.
Dr. Faidon Moudopoulos-Athanasiou is a postdoctoral fellow with the project Heritage under young forests: recording and interpreting the cultureal heritage underneath the afforested Zagori (NW Greece). Juan de la Cierva (FJC2021-047943-I), funded by the Agencia Estatal de Investigación of the Ministerio de Ciencia e Innovación, the European Union-NextGenerationEU in the context of the Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.
Notícies relacionades:
“Enhancing the values of the cultural landscape of Aristi, Zagori, NW Greece”, GIAP website, 27 de juny de 2023.
“UNESCO World Heritage: 42 new sites inscribed”, UNESCO Press Release.
“New book chapters! Advancing the study of the archaeology of the recent past in Greece”, GIAP website, 20 de juliol de 2023.
“Two new book chapters! Delving into the rich heritage of Zagori”, GIAP website, 30 de maig de 2023.