Més d’una cinquantena d’organitzacions sense ànim de lucre vinculades a la recerca s’han unit per llançar la Barcelona Declaration on Open Research Information, una iniciativa per transformar radicalment el sistema d’avaluació científica i fer-lo més obert.
Els signataris de la Declaració de Barcelona, entre els quals hi ha l’ICAC-CERCA, el CSUC i la Institució CERCA, es comprometen a liderar la transformació de la manera com s’utilitza i produeix la informació de recerca, i reivindiquen que l’obertura de la informació ha de ser la nova norma.
Massa sovint, la presa de decisions en ciència es basa en informació que gestionen proveïdors amb ànim de lucre, fet que es tradueix en la imposició de severes restriccions en l’ús i la reutilització de la informació (CSUC).
Com indica el mateix CSUC, “la fiabilitat d’alguns estudis es pot veure compromesa a causa d’errors, mancances i biaixos difícils de corregir quan hi ha poca transparència en els indicadors i analítiques derivades d’aquesta informació, així com també hi ha poca reproductibilitat.
Tot plegat suposa un desafiament per a la ciència, que basa les decisions sobre les carreres dels investigadors, sobre el futur de les organitzacions de recerca i, en última instància, sobre la manera com la ciència serveix a tota la humanitat, en aquests indicadors i analítiques opaques.”
És per això que diferents organitzacions s’han compromès, amb aquesta Declaració de Barcelona, a fer de la transparència de la informació de recerca la nova norma.
L’ICAC-CERCA es suma a la Barcelona Declaration on Open Research Information, una eina per a una transformació fonamental del panorama de la informació sobre investigació.
Les institucions que ens sumen a la Declaració de Barcelona assumim els següents compromisos:
- La informació sobre la recerca que es produeixi i utilitzi ha de ser per defecte en obert.
- S’ha de treballar amb serveis i sistemes que donin suport a la informació de recerca en obert.
- S’ha de donar suport a la sostenibilitat d’infraestructures per a la informació de recerca en obert.
- S’han d’impulsar accions de suport col·lectiu per accelerar la transició a la informació de recerca en obert.
La informació de la recerca en obert
La informació de recerca en obert fa possible un moviment global cap a la ciència oberta basat en una informació accessible i transparent.
L’obertura de la informació de recerca permet que la presa de decisions sobre política científica es basi en evidències transparents i dades inclusives. Afavoreix també que la informació utilitzada en les avaluacions de recerca sigui accessible i auditable per part dels assessors, així com per les persones que estan sent avaluades.
Per informació de la recerca entenem la informació (de vegades anomenada metadades) relacionada amb la realització i la comunicació de la recerca. Això inclou, però no es limita a: (1) metadades bibliogràfiques com títols, resums, referències, dades dels autors, dades d’afiliació i dades sobre llocs de publicació, (2) metadades sobre programari de recerca, dades de recerca, mostres i instruments, (3) informació sobre finançament i subvencions, i (4) informació sobre organitzacions i col·laboradors de recerca. La informació de recerca es troba en sistemes com bases de dades bibliogràfiques, arxius de programari, repositoris de dades i sistemes d’informació de recerca actual (vegeu https://barcelona-declaration.org/definitions/ per a més definicions).
Per informació oberta entenem la informació de la recerca que és d’accés lliure i lliure de restriccions per a la reutilització.
Disponible en català!
Podeu consultar aquí el text complet de la Declaració de Barcelona per la informació de la recerca en obert en català. Agraïm a l’organització que hagi fet possible aquesta traducció.
A més de l’anglès i el català, la declaració està disponible en xinès, castellà, francès, italià i rus. Aviat estarà disponible en sis idiomes més.
Més informació sobre la iniciativa a la web barcelona-declaration.org
The Barcelona Declaration on Open Research Information was prepared by a group of over 25 research information experts, representing organizations that carry out, fund, and evaluate research, as well as organizations that provide research information infrastructures. The group met in Barcelona in November 2023 in a workshop hosted by SIRIS Foundation. The preparation of the Declaration was coordinated by Bianca Kramer (Sesame Open Science), Cameron Neylon (Curtin Open Knowledge Initiative, Curtin University), and Ludo Waltman (Centre for Science and Technology Studies, Leiden University), Barcelona Declaration on Open Research Information – (barcelona-declaration.org)
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.
Notícies relacionades:
«El CSUC signa la Barcelona Declaration on Open Research Information», CSUC, 16 d’abril de 2024.