La campanya arqueològica a València «la Vella» arriba al seu moment àlgid amb el VII Curs Pràctic d’Arqueologia Cristiana i Visigoda i una nova edició del Cicle de Conferències.
El 28 de juny es va tancar la primera part de les excavacions al jaciment de València «la Vella», que s’han desenvolupat del 17 al 28 de juny amb la participació de l’empresa Global Mediterranea, a qui agraïm la seva implicació un any més en aquest jaciment tant especial.
Aquesta és la novena campanya arqueològica que duem a terme al jaciment de València «la Vella», amb el suport de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.
La novena campanya arqueològica a València «la Vella» ha comptat amb la participació de la NewCastle University.
En aquesta fase, l’equip d’Antiguitat Tardana i Arqueologia Cristiana del grup MIRMED s’ha centrat en l’obertura amb màquina d’una gran part de l’espai proper a la muralla, on l’any passat van aparèixer unes escales a causa del desnivell existent en aquest punt. Això ha permès identificar diversos espais propers a la muralla, amb perspectives prometedores per a la futura excavació. A més, la presència de diversos murs de desenes de metres de llargària i de possibles zones de circulació planteja interrogants sobre la funcionalitat d’aquesta zona: militar, productiva o habitacional?
Molt a prop, s’ha iniciat un altre sondeig, on s’ha pogut constatar un retall longitudinal de bona part de la roca natural del lloc per tal d’aterrassar l’espai, resultant en possibles terrasses ben definides seguint l’orografia de la zona.
En ambdues zones, l’equip ha documentat estructures massives de pedra associades a nivells arqueològics amb material paleoandalusí (s. VIII-IX dC), que són de gran interès per a la comprensió del que va esdevenir a València «la Vella» després de la caiguda del Regne Visigot.
Els últims dies de la campanya els esforços es van centrar a condicionar el jaciment amb mitjans mecànics retirant la terra agrícola i marcant noves sondejos.
L’equip ha posat el focus de l’excavació en un sector que l’any passat havia proporcionat molt bons resultats: el sector 6100, molt pròxim a la muralla datada del s. VI dC, on l’any passat es van començar a documentar murs i una escala.
Un dels objectius d’aquestes dues setmanes de campanya ha estat poder conèixer millor les relacions estratigràfiques d’aquesta zona amb la muralla, així com la funcionalitat de les estructures.
De l’1 al 19 de juliol, València «la Vella» acollirà la VII edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda (Riba-roja de Túria, València). Hi participaran dotze alumnes, tres dels quals són estudiants de la Universitat de València.
El curs d’arqueologia de València «la Vella» s’adreça a estudiants de grau o màster d’història, arqueologia o estudis afins. Durant el curs s’alternaran tasques d’excavació, classificació de materials, tallers, conferències i visites a jaciments tardoantics de la zona.
Aquests dies tindrà lloc també una nova edició del Cicle de conferències que l’ICAC-CERCA i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria organitzen en el marc del VIIè Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda de València «la Vella». Del 2 al 18 de juliol, el cicle comptarà amb xerrades molt interessants, de temes variats, per part d’experts i expertes del món tardoantic.
Les conferències són obertes a tot el públic interessat i es celebraran a la Sala d’exposicions El Molí (Castell de Riba-roja de Túria) de Riba-roja de Túria. Accés lliure! Podeu consultar la programació en aquest cartell i a l’agenda de l’ICAC-CERCA.
Finalment, la campanya arqueològica i les activitats vinculades al Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda a València «la Vella» ens han animat a organitzat una nova jornada de portes obertes al jaciment el dia 17 de juliol. Si voleu assistir-hi, heu d’inscriure-us a la pàgina web de Turisme de Riba-roja de Túria. Us hi esperem!
Segueix l’activitat de la campanya arqueològica a les xarxes de València «la Vella»!
View this post on Instagram
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.