L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) signa un nou conveni de col·laboració amb la Fundació Palarq.
Gràcies al nou conveni de col·laboració, la Dra. Marta Mateu Sagués, investigadora del grup de recerca MIRMED, liderarà el projecte “Microarqueología en espacios domésticos protohistóricos”.
Amb un any de durada, el projecte vol aprofundir en el coneixement dels espais domèstics d’època protohistòrica a través de l’estudi dels seus sediments i estructures. La iniciativa ve a complementar el projecte en curs MICRODOM (Contribució de la micromorfologia a l’estudi dels espais domèstics en el Mediterrani nordoccidental durant la protohistòria), que la mateixa Marta Mateu està duent a terme a l’ICAC des de finals de 2022 gràcies a un ajut Beatriu de Pinós finançat per l’AGAUR (2021 BP 00103).
En aquest nou projecte, s’aplicaran tècniques microarqueològiques a diversos contextos domèstics protohistòrics per obtenir noves dades que permetin una interpretació més precisa d’aquests espais. Es continuarà amb l’estudi micromorfològic mitjançant la creació i observació de noves làmines primes de columnes estratigràfiques. Els diversos indicadors micromorfològics i la detecció de microrestes amb el microscopi petrogràfic permetran entendre millor com es van crear i quins usos es donaven als espais domèstics estudiats.
Per a aconseguir-ho, Mateu emprarà diverses tècniques pròpies de la micromorfologia, especialment l’estudi de fitòlits i microrestes calcítiques, que li permetrà conèixer la matèria vegetal present en aquests espais (de possibles objectes com cistells o estores, elements de construcció o restes de combustible). També utilitzarà tècniques de difracció de raigs X i observació amb Microscopi Electrònic de Rastreig, per analitzar la composició mineralògica dels sediments i detectar altres microrestes de diferents orígens que no s’hagin observat amb el microscopi petrogràfic.
Amb aquesta aproximació, la investigadora busca avançar en l’ús de tècniques microarqueològiques aplicades a contextos de l’edat del ferro per comprendre millor els processos de formació, les fases d’ocupació amb els seus usos i les tècniques constructives (especialment els paviments) d’aquests espais domèstics, així com els processos d’abandonament i destrucció dels assentaments.
Sort i encerts a la companya Marta Mateu en aquesta nova iniciativa! Des de l’ICAC agraïm a la Fundació Palarq la confiança dipositada en l’equip i en el projecte.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.