El mes de febrer va marcar l’inici d’una nova fase d’exploració al jaciment tardorepublicà de Costa de la Serra (La Secuita), descobert per l’arqueòleg de L’Argilaga Marc Dalmau.
Després d’una dècada d’estudis previs, amb què s’havia revelat l’existència d’un conjunt constructiu complex, ara un equip d’arqueòlegs de l’ICAC-CERCA ha pogut delimitar l’extensió exacta de la muralla nord del jaciment i dos murs d’aterrassament a la part sud, amb indicis de funcionalitat defensiva.
La nova campanya arqueològica, que ha durat quatre setmanes, ha concentrat el esforços a la part més alta del jaciment (cara nord), que era la que amagava més incògnites. S’ha pogut identificar un mur de tanca de 10 metres de longitud i diverses estructures externes que, tot i estar força degradades (afectades per la bioturbació o alteracions produïdes per l’activitat dels éssers vius), semblen dibuixar un conjunt o àmbit funcional dins el complex constructiu.
A pic i pala!
L’excavació ha pogut arribar a capes estratigràfiques molt profundes que han resultat de gran interès, amb abundància de ceràmica i materials que oferiran, amb les anàlisis pertinents, pistes crucials sobre l’ús i la datació del jaciment.
A la part baixa del jaciment s’ha pogut localitzar la trinxera de fonamentació de la muralla sud i constatar-hi la presència d’una filada més de carreus que s’adapta a l’orografia del turó. La intervenció ha revelat també la presència d’una pedrera annexa al jaciment, indicant que la construcció del complex es va planificar meticulosament.
L’equip de treball ha comptat amb una desena de persones, entre personal tècnic i investigador de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), estudiants del Màster en Arqueologia Clàssica Aplicada (MACA) i voluntaris, sota la direcció de Joan Canela, Toni Corrales i Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC-IEC).
La intervenció forma part del projecte de recerca quadriennal “El territori de Cessetània occidental al primer mil·lenni aC: del bronze final a la romanització” (CLT009/22/00012) i ha estat cofinançada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de La Secuita.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució catalana amb vocació internacional, puntera en la recerca i conservació del patrimoni arqueològic. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del llegat històric. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.