Del 2 al 5 de juny s’està celebrant a Babia (León) la segona trobada del projecte europeu Cultur-Monts, finançat pel programa Interreg-Sudoe i liderat per l’ICAC-CERCA.
Durant aquests dies, diversos membres del consorci que integra el projecte Cultur-Monts combinen sessions de treball intern (corresponents als diferents grups de treball previstos en el desplegament del projecte) amb sortides de camp per a la descoberta del patrimoni sobre el qual treballarà la finestra pilot cantàbrica.
Els amfitrions de la trobada són els socis de l’Instituto de Ciencias del Patrimonio (INCIPIT) del CSIC i l’entitat Asociación de la Reserva de la Biosfera de Babia, que acompanyen els membres del consorci en la descoberta del paisatges culturals de muntanya de la comarca de Babia, concretament aquells situats en els municipis de San Emiliano i Cabrillanes (León).
El GT2 té la missió i el repte d’impulsar la recuperació, la posada en valor i la reactivació de la memòria col·lectiva, els sabers tradicionals i el coneixement de la població sènior de les diverses finestres pilot que té obertes el projecte.
L’objectiu central de la 2a Trobada Cultur-Monts és la posada en marxa del Grup de Tasques 2 (GT2), que posa el focus en l’empoderament de les comunitats locals i del territori. La trobada servirà també per a fer el seguiment de les accions encomanades al GT1 i que posaven l’accent a la posada en valor dels elements patrimonials. Així mateix, s’avançarà en la posada en marxa de les accions previstes al GT3, que es focalitza en la transferència intersectorial dels recursos creats cap al territori.
Podeu consultar aquí el programa de la trobada.
La primera jornada de la 2a Trobada Cultur-Monts s’ha celebrat a la Casa de la Parada, al Centro de Interpretación del Hispano-Bretón y del Mastín Leonés, amb la benvinguda dels alcaldes de San Emiliano y Cabrillanes (León).
La 2a trobada del projecte Cultur-Monts ha reunit vuit dels beneficiaris, a més dels alcaldes i gestors del territori interessats pel desplegament del projecte.
Una de les sortides ha servit per conèixer la finestra d’estudi ubicada a la comarca de on treballa l’equip de l’INCIPIT-CSIC, un dels socis del projecte. El workshop ha consistit en conèixer la problemàtica de la zona i discutir el desplegament del projecte en aquesta zona.
Una altra sessió de treball servirà per posar en marxa els Grups de Tasques del projecte, especialment el GT2 què coordina l’INCIPIT-CSIC i que tracta sobre el treball amb les comunitats locals per fer transferència en clau d’empoderament.
Al llarg de la trobada sorgeixen també espais per al debat i la reflexió conjunta. Ángel Gaspar, director del Parque Natural de Babia y Luna, per exemple, ha destacat la importancia de la comunicació i la col·laboració entre institucions locals i els agents acadèmics.
El projecte europeu Cultur-Monts, liderat per l’ICAC-CERCA amb un consorci de deu socis beneficiaris d’Espanya, França i Portugal, va ser aprovat en la 1a convocatòria del programa Interreg VI-B Sudoe (2021-27) a finals de 2023. Amb el títol “Valorización de los paisajes culturales de montaña: un recurso de desarrollo territorial sostenible”, va quedar classificat en primera posició en l’objectiu específic 4.6, destinat a potenciar el paper de la cultura i el turisme sostenible en el desenvolupament econòmic, la inclusió social i la innovació social dels territoris rurals del sud-oest d’Europa. Més informació.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.