El Ripollès ha estat una de les comarques participants a la 3a trobada del projecte Cultur-Monts.
Aquesta setmana, el Ripollès ha estat el centre d’una iniciativa internacional que busca revaloritzar els paisatges culturals de muntanya i promoure un turisme més sostenible.
Liderat per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), el projecte Cultur-Monts treballa per a la preservació del patrimoni cultural de muntanya en un moment en què el turisme massiu està generant cada cop més preocupació.
Una notícia publicada a El Gerió recull diverses declaracions de protagonistes de la trobada. Josep Maria Palet, director de l’ICAC-CERCA, subratlla la importància de fer del patrimoni “una eina per a un turisme menys massiu i més cultural, més respectuós”. A més, l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, va destacar la importància d’impulsar “un turisme que vagi més enllà de l’esquí i que inclogui la col·laboració amb historiadors, pastors i altres coneixedors del territori”.
Per la seva banda, el diari El Punt també destaca l’objectiu del projecte d’evitar la desaparició d’un patrimoni cultural “en risc” a causa del despoblament i l’envelliment de les zones de muntanya, així com la massificació turística. El projecte busca la creació de pautes per a l’administració local que ajudin a preservar activitats tradicionals com la pastura.
Durant la trobada, experts d’Espanya, França i Portugal han explorat el Ripollès, visitant llocs emblemàtics com el monestir de Ripoll, les valls de Ribes i de Camprodon, i han conversat amb pastors locals per a estudiar la preservació de tradicions com la transhumància.
El projecte Cultur-Monts, que s’estén per diverses regions muntanyoses del sud d’Europa, té com a objectiu no només la conservació del paisatge, sinó també el foment d’un turisme cultural més respectuós i l’atracció de joves al territori.
l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA), beneficiari principal del projecte, i l’Ajuntament de Ripoll, soci beneficiari, han estat els organitzadors de la tercera trobada dels socis del projecte. Hi han col·laborat també l’Ajuntament de Queralbs, l’Estació Vall de Núria (FGC) i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser (PNCTF), socis associats al consorci. Compta amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès. Amb la participació dels ajuntaments de Meranges, Lles de Cerdanya i el Museu Municipal de Llívia.
Cultur-Monts va ser aprovat en la primera convocatòria del programa Interreg Sudoe 2021-2027 i compta amb un pressupost total de 1.689.340 €, el 75 % del qual és finançat per fons FEDER.
Podeu consultar tota la informació sobre el projecte a la web Cultur-Monts. Seguiu les novetats a les xarxes socials: X, Instagram i Linkedin!
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.
Notícies relacionades:
«Ripoll y Queralbs acolliran una trobada internacional d’especialistes europeus en paisatges culturals de muntanya», ICAC-CERCA, 2 de setembre de 2024.
«La segona trobada del projecte europeu Cultur-Monts ens endinsa en els paisatges culturals de muntanya de la comarca de Babia (León)», ICAC-CERCA, 4 de juny de 2024.