L’ICAC edita la Mèmòria d’activitats 2023, un any marcat per la consolidació d’un creixement equilibrat i sostenible.
Us convidem a explorar el resum d’activitats de l’Institut durant 2023; des dels projectes de recerca o la producció científica, a les diverses iniciatives amb què contribuïm a la preservació i la difusió del patrimoni arqueològic de l’antiguitat clàssica a Catalunya.
L’ICAC-CERCA és un centre de recerca dinàmic, molt actiu, que centra la mirada en l’antiguitat, tant geogràficament com temporalment, comprenent les societats i cultures clàssiques i preclàssiques de la conca mediterrània, perimediterrània i del continent europeu en general.
L’estudi del món antic ens proporciona el plaer, la tranquil·litat de saber que som aquí gràcies al llarg camí recorregut durant tants segles. Res és etern. Vivim en un món en constant transformació.
El 2023 ha estat un bon any per al nostre centre, amb èxits com la consolidació del creixement, l’estabilització del nombre de persones o l’increment del finançament basal, mercès al bon resultat de l’avaluació de l’Institut que va coordinar la Institució CERCA el 2022.
L’ICAC-CERCA s’encamina cap a un futur prometedor, amb un fort compromís amb l’excel·lència científica i el creixement continu.
Algunes fites importants han estat la posada en marxa de la Unitat de Transferència i Impacte Social (UTIS), en línea amb els reptes i objectius estratègics de la Institució CERCA, l’organització de la 43a edició del Congrés Anual de l’Association for Environmental Archaeology (AEA), que va reunir al Palau Firal i de Congressos de Tarragona més de 110 experts i expertes en arqueologia ambiental d’àmbit internacional, o l’inici del projecte MAPHSA: Mapping the Archaeological Pre-Columbian Heritage of South America, finançat per la Fundació Arcadia: una iniciativa pionera que posa el focus en la documentació del patrimoni arqueològic en àrees extenses de bosc i sabana del Brasil i Colòmbia que es troben en perill d’extinció.
D’altra banda, el 2023 ha significat un canvi molt remarcable per la jubilació de qui va ocupar el càrrec d’administrador de l’Institut des de la seva creació el 2002, el Jordi Peiret, a qui agraïm la seva tasca i dedicació. La Dra. Maria Gradillas ha pres el relleu com a nova administradora de l’ICAC-CERCA, amb immensa energia i eficàcia.
Tenim encara grans reptes pendents, però els encarem amb energia renovada i amb la voluntat de seguir treballant per situar l’ICAC-CERCA en la millor posició possible.
El disseny gràfic de la Memòria 2023 manté el format nou i renovat introduït amb la Memòria 2022, gràcies a la col·laboració del dissenyador Francesc Farré. Hem treballat per proporcionar-vos un disseny atractiu i una estructura clara que us permeti accedir fàcilment a la informació rellevant.
A més de noves funcionalitats que faciliten la navegació pel document, la Memòria 2023 inclou gràfics i infografies per visualitzar de manera més clara i concisa els resultats del nostre treball. Aquests recursos gràfics ajuden a comprendre millor l’abast de les nostres activitats i l’impacte que tenim en la comunitat científica i la societat en general.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.