El dijous 15 de febrer, el Centre Cívic Cinema Iris de Calafell va acollir la presentació d’una monografia que recull el llegat de les campanyes d’excavació al jaciment d’Alorda Park, conegut també com Les Toixoneres.
Prop de 50 persones van assistir a l’acte, incloent-hi destacats membres de la comunitat arqueològica catalana i alguns dels autors de la publicació (Jordi Morer, Josep Pou, Dani López i Jaume Noguera, a més de Maria Carme Belarte i Joan Santacana).
La presentació va ser conduïda pel director de l’ICAC-CERCA, Josep Maria Palet, els coordinadors (i autors) de la publicació, Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC-IEC) i Joan Santacana (UB), així com l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, qui va destacar el valor patrimonial del jaciment.
El llibre L’assentament ibèric d’Alorda Park, o de les Toixoneres (Calafell, Baix Penedès, Tarragona). Campanyes d’excavació 1992-2001 forma part de la col·lecció TRAMA (volum 10) i ha estat editat pel Servei de Publicacions de l’ICAC-CERCA, amb el suport de l’Ajuntament de Calafell.
Alorda Park, segons va remarcar en Joan Santacana, és un element fonamental en la memòria històrica de l’arqueologia catalana. La publicació arriba en un moment crucial, ja que posa de manifest la importància de conservar el patrimoni en un context canviant. El jaciment, conegut també com Les Toixoneres, ha estat focus de recerca arqueològica durant dècades, amb la participació de nombroso grups d’estudiants, professionals i aficionats a l’arqueologia.
Alorda Park forma part de la memòria històrica de l’arqueologia de Catalunya.
Una de les peculiaritats del jaciment és el seu nom, Alorda Park, que es va mantenir per raons pràctiques malgrat ser considerat un neotopònim “poc afortunat”. Això ha contribuït a la seva visibilitat i reconeixement entre la comunitat. En la fase de museïtzació i reconstrucció del poblat ibèric, a més, la denominació com a Ciutadella ibèrica de Calafell ha servit per posicionar el jaciment com un enclau de referència en el món ibèric septentrional.
En aquest sentit, es va destacar també que el model impulsat per la Ciutadella, pioner a Catalunya i l’estat espanyol, ha esdevingut un referent per a projectes en què el patrimoni esdevé un recurs cultural i un actiu per al desenvolupament del territori.
Maria Carme Belarte (ICREA-ICAC) va remarcar la importància de la monografia per l’aportació en documentació arqueològica, “allò que els arqueòlegs anomenem el registre de l’excavació“. Un material de referència amb què, el dia de demà, nous investigadors puguin revisar i reinterpretar el material compilat i arribar a les seves pròpies conclusions. En aquest sentit, es va fer referència a la idionsincràcia de la recerca arqueològica, segons la qual “noves dades modifiquen el coneixement establert i aprenem a mesura que avancem”.
Les excavacions en extensió a Alorda Park marcaren l’inici d’una època.
El caràcter digital de la publicació (que properament estarà disponible per a la compra i la consulta en línia, a la web de l’ICAC), facilita la difusió dels resultats de la recerca i, alhora, permet avantatges en la consulta de la part gràfica (imatges, planimetries, seccions…). Belarte va avançar que les conclusions de la publicació (disponibles en català, castellà i francès) obren la porta a l’elaboració d’un segon volum de la publicació, més enfocat a l’anàlisi profunda de tota la informació i coneixement recopilats al llarg de les diverses campanyes d’excavació al jaciment.
Des de la web de l’ICAC-CERCA es facilitarà també la difusió en obert dels continguts de la publicació.
L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, al seu torn, va subaratllar la importància de la Ciutadella ibèrica com a punt de referència per al municipi, tant des d’una perspectiva històrica com de futur. L’adquisició de terrenys adjacents assegura la preservació i la continuïtat del jaciment com a recurs cultural i turístic.
Calafell és un municipi compromès amb la preservació del seu patrimoni, i aquest compromís s’ha mantingut en els diversos consistoris; amb un suport que anat més enllà dels treballs arqueològics i ha confluït en tot un conjunt d’activitats de divulgació i, també, vinculades a la recerca, com les reunions internacionals d’arqueologia de Calafell, que el 2023 van celebrar la seva IX edició.
La ciutadella no és només una mirada al passat, sinó una mirada al futur, Ramon Ferré.
Belarte va adreçar unes paraules en homenatge a Joan Sanmartí, coordinador de la publicació i persona molt implicada en el projecte de recerca i divulgació d’Alorda Park que, en paraules de Belarte, “va estar treballant en el manuscrit fins l’últim moment i és un buit molt gran que no estigui sentat en aquesta taula, amb nosaltres, avui”.
L’acte va finalitzar amb la visualització d’un reportatge elaborat en motiu de la celebració dels 30 anys d’excavacions a la Ciutadella ibèrica de Calafell, el 2013: