Nou vídeo de la Tribuna d’Arqueologia: Excavacions al Kachchh, Índia.
La Tribuna d’Arqueologia presenta el vídeo de la dotzena conferència programada dins del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2024 que va tenir lloc el passat 12 de novembre, a Barcelona, a càrrec de Francesc C. Conesa (IPNA, CSIC – ICAC, GIAP) i Juan José García-Granero (IMF-CSIC), amb la moderació de Marco Madella (ICREA-UPF).
La conferència, titulada Excavacions al Kachchh, Índia: el cementiri de Juna Khatiya i la Civilització de l’Indus, ens trasllada a la regió del Kachchh, a l’oest de l’Índia, que fa 4.500 anys va ser un territori clau per al desenvolupament de la civilització de l’Indus, també coneguda com a civilització Harappa o de la Vall de l’Indus.
El cementiri de Juna Khatiya, descobert el 2016 i excavat entre el 2019 i el 2022, representa la necròpolis més gran identificada fins ara en aquesta civilització i correspon a la seva fase inicial (Early Harappan, 3.300-2.600 aC). Els treballs arqueològics han aportat informació fonamental sobre els processos formatius d’aquesta cultura de l’edat del bronze i sobre les xarxes comercials que connectaven el món de l’Indus amb el subcontinent indi, l’altiplà iranià, la península aràbiga i Mesopotàmia.
Durant la conferència es van presentar les excavacions i l’estudi dels materials del cementiri, amb l’ús de tècniques com la teledetecció i l’arqueologia del paisatge, la bioarqueologia, l’arquebotànica i l’arqueologia molecular aplicada en ceràmiques, sòls i sediments. També, es van avançar els primers resultats sobre les excavacions recents a l’assentament de Padta Bet, amb indicis d’un possible assentament semipermanent i de caràcter pastoral coetani a la necròpolis. En cas de confirmar-se, aquest espai pròxim al cementiri podria configurar, per primera vegada, un binomi assentament-necròpolis per a aquesta fase inicial i que permetria respondre preguntes clau sobre l’origen i la identitat de les poblacions enterrades a Juna Khatiya.
Mira el vídeo complet de la conferència aquí: Excavacions al Kachchh, Índia: el cementiri de Juna Khatiya i la Civilització de l’Indus.
Aquest projecte internacional és una iniciativa conjunta de la Universitat de Kerala, la Universitat del Kutch, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Institució Milà i Fontanals d’Investigació en Humanitats del CSIC, amb el suport de la Fundació Palarq i el CSIC.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.