Meranges, l’ICAC i el Museu de Llívia s’alien en una proposta conjunta: visita guiada al jaciment de Molleres.
L’Ajuntament de Meranges, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) i el Museu de Llívia s’han aliat en un projecte cultural i patrimonial –potser, més endavant, turístic– que pretén promoure i divulgar la rellevància del jaciment del Coll de Molleres, a Meranges, a 2.500 metres d’altura, més enllà del refugi de Malniu.
Així, s’ha organitzat una visita guiada al jaciment, aquest pròxim dissabte 13 de juliol, amb sortida a les 10 del matí des del refugi de Malniu.
Per a poder participar d’aquesta iniciativa, que és gratuïta, cal fer inscripció obligatòria a reserves@llivia.org. Val a dir que l’aforament és limitat.
Aquesta proposta forma part d’un programa més ambiciós relacionat amb l’arqueologia del paisatge, poblament i territori, que l’ICAC-CERCA lidera a través del grup de recerca GIAP i que desenvolupa en àrees de muntanya com són el Ripollès i la Cerdanya, des de ja fa molts anys. De fet, fruit d’aquest treball a la Vall de Núria, els resultats i estudis duts a terme són exposats i brindats a la societat a través de recursos didàctics i museogràfics, entre altres formats.
No és el cas de Meranges, encara. El jaciment de Coll de Molleres I documenta un establiment de llarga ocupació, amb una primera gran fase constructiva de tipologia poligonal que situaríem entre el període ibero-ceretà i la fase romana (segles III aC – I dC), i una segona gran fase ja plenament medieval (amb un abandonament que se situaria vers els segles XII-XIII). Tanmateix, la datació de segle IX aC suggereix un origen ceretà pel complex, al Bronze Final – Ferro I.
Els resultats globals obtinguts a les darreres campanyes arqueològiques a la zona aporten unes primeres dades molt interessants sobre l’ocupació altimontana a la zona de Meranges. Les prospeccions han permès evidenciar l’alta densitat de preservació d’estructures arqueològiques en aquesta zona.
Podeu ampliar aquesta informació, sobre aquesta i altres excavacions a la zona, com ara el jaciment Duran I, en aquest enllaç.
L’ICAC-CERCA, en resum, determina que aquests espais altimontans (Duran i el Coll de Molleres, a Meranges) confirmen el seu interès per conèixer l’origen de la gran transhumància en aquest sector del Pirineu i la implantació territorial de Iulia Libica (Llívia, Cerdanya) amb relació al control i explotació dels espais altimontans.
D’aquest vincle sorgeix la voluntat d’oferir una visió conjunta i neix la possibilitat que les tres institucions treballin plegades en l’oferiment d’una visita guiada, coordinada pel Museu de Llívia.
L’activitat, que es durà a terme per primera vegada el dissabte 13 de juliol, l’organitzen conjuntament l’Ajuntament de Meranges, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el Museu de Llívia. L’objectiu és promoure i divulgar la rellevància de l’indret.
Informació addicional – Recomanacions
Aquesta és una activitat que es duu a terme a l’alta muntanya. El punt de sortida és a 2.100 metres, amb punt d’arribada a 2.500 metres, en un recorregut d’uns dos quilòmetres i mig. Es calcula que el camí s’ha de fer en una hora, aproximadament. És una ruta fàcil, per a les persones habituades a caminar a la muntanya, però moderada per les qui no hi estiguin avesades. Es recomana portar aigua, crema solar, alguna peça de fruita o fruits secs. Cal anar ben calçat.
Necessites més informació? Contacta amb l’Ajuntament de Llívia.
Coneixeu l’entorn del jaciment de Coll de Molleres?
La campanya arqueològica que va liderar el grup de recerca GIAP l’estiu passat a Coll de Molleres ens ha deixat imatges espectaculars! Veniu a conèixer aquest paisatge cultural de muntanya, no us deixarà indiferents!
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.