L’ICAC participa de nou al congrés anual de l’associació EAA (European Association of Archaeologists), en la coordinació d’una sessió sobre piroarqueologia.
L’European Association of Archaeologists (EAA) celebra aquest estiu la seva 31a reunió anual. El congrés tindrà lloc a Belgrad (Sèrbia), del 3 al 6 de setembre de 2025, organitzat per la Facultat de Filosofia de Belgrad.
El Comitè Científic del congrés ha obert el termini de recepció de propostes per a completar els continguts de les sessions i acabar de configurar el calendari del congrés. El termini per a presentar propostes finalitza el proper 6 de febrer de 2025!
M. Carme Belarte i Marta Mateu (MIRMED) coorganitzen una sessió sobre piroarqueologia.
L’esdeveniment està organitzat per la Facultat de Filosofia de Belgrad, en col·laboració amb el Institute Biosense i el suport del Museu Nacional de Sèrbia, l’Institut d’Arqueologia de Sèrbia i el Museu de la Ciutat de Sèrbia.
Dos membres de l’equip de Protohistòria del grup de recerca MIRMED, M. Carme Belarte i Marta Mateu, coorganitzen una sessió sobre estructures de combustió (llars i forns) com a elements clau en els espais domèstics de les societats del passat, juntament amb Miquel Molist (UAB), E. Borgna (Univ. de Udine) i J. Sisa-López de Pablo (UAB). Es tracta de la sessió 39: Llars, forns i espais de cuina a la Mediterrània des de la Prehistòria tardana fins a l’Edat Mitjana.
Session #39: Hearths, ovens and cooking spaces in the Mediterranean from the Late Prehistory to the Middle Ages poster
- Termini: 6 de febrer de 2025
- Info i condicions: Call for contributions
- Contacte: cbelarte@icac.es, mmateu@icac.cat
L’edició 2025 del congrés aborda una àmplia varietat de temes centrals relacionats amb l’arqueologia, estructurats en vuit àrees principals:
- Cultura material i artefactes: Exploració dels objectes creats per l’ésser humà, incloent la seva producció, ús, significat i distribució, així com els seus contextos socials, rituals i econòmics.
- Epistemologies interconnectades: Reflexió sobre la integració de teories humanístiques i ciències experimentals en arqueologia, destacant enfocaments plurals i l’impacte de les ciències de dades.
- Metodologies en recerca, educació i comunicació: Desenvolupament i aplicació de mètodes innovadors en arqueologia, des d’estratègies de mostreig fins a intel·ligència artificial, amb especial èmfasi en la digitalització i l’ensenyament.
- Pràctica arqueològica i professió: Anàlisi dels reptes de l’arqueologia com a disciplina i professió, incloent desigualtats socials, activisme, mobilitat transnacional i participació pública.
- Ciències aplicades a l’arqueologia: Incorporació de disciplines científiques com la bioarqueologia, l’arqueometria i l’ús de teledetecció per obrir nous horitzons en l’estudi de societats passades.
- Arqueologia, patrimoni i museus: Investigació sobre la relació entre arqueologia i patrimoni cultural, des de narratives transversals fins a qüestions de política, economia i educació.
- Canvi climàtic: Impacte del canvi climàtic en el patrimoni arqueològic i les estratègies d’adaptació, resiliència i mitigació basades en l’estudi de societats passades.
- El Danubi com a eix d’interacció cultural: Estudi de les regions connectades pel riu Danubi, destacant-ne la influència en el desenvolupament cultural, econòmic i social des de la prehistòria fins a l’època moderna.
Aquestes temàtiques combinen perspectives teòriques, metodològiques i pràctiques, fent èmfasi en la interdisciplinarietat i la rellevància social de l’arqueologia.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.