
El programa IN-Vicum presentat per l’ICAC desenvoluparà fins a 5 accions.
IN-Vicum és el nou programa anual d’activitats per al foment de la cultura científica en Arqueologia de l’ICAC. Aquest iniciarà el proper 1 de juliol i tindrà una durada de 12 mesos.
La UTIS-ICAC va ser reconeguda com a Unitat de Cultura Científica i de la Innovació al març de 2024. Aquest reconeixement ha permès al centre presentar una proposta a la convocatòria FECYT que financia els programes anuals d’activitats de tota la xarxa d’UCC de l’estat; el projecte IN-Vicum ha estat un dels finançats per la FECYT. Amb la voluntat de treure el coneixement més enllà dels murs del centre, ens fem nostra l’expressió llatina in vicum (“al carrer”), que dona nom al nostre projecte anual com a UCC+i.
L’objectiu marc del programa IN-Vicum és materialitzar un salt qualitatiu en els processos de valorització del coneixement cap a la societat. Portar simbòlicament la investigació “als carrers”, entesos aquests com a entorns físics (espais públics, centres culturals, educatius), però també com a espais virtuals de masses (xarxes socials, plataformes on-line, etc.).
IN-Vicum reformula i amplia la proposta divulgativa del centre, articulant-la amb les línies de treball de la nostra UCC: la divulgació, l’assessorament i la formació del personal investigador i l’anàlisi dels processos de difusió social de la R+D+I.
El programa d’activitats IN-Vicum comprèn:
- Viu l’ICAC! S’impulsa una setmana de la divulgació en Arqueologia, amb activitats gratuïtes per a tots el públics, coincidint amb el Festival Tarraco Viva. Destaca la projecció de documentals de temàtica arqueològica ICAC i Acció!
- #ArqueoVibes.Connectant amb el patrimoni arqueològic de proximitat. Proposta experimental de comunicació participativa que fa un crida a la ciutadania perquè posi en valor els vincles personals/emocionals amb el patrimoni arqueològic dels seus territoris mitjançant vídeos curts d’Instagram.
- Adaptació inclusiva del podcast Toquem Pedra de l’ICAC, mitjançant fitxes divulgatives en Lectura Fàcil.
- Programa formatiu per a personal investigador sobre els processos de transferència de coneixement, accessibilitat al coneixement científic, participació ciutadana, innovació social i impacte social.
- ArqueoEscènica. Projecte experimental, en col·laboració amb la Cia. Routart, que vol explorar les possibilitats de la transferència del coneixement cap a l’àmbit de les arts escèniques, dins de les indústries culturals (ICC). ArqueoEscènica explora les potencials sinergies entre la producció teatral i la ciència arqueològica. Com utilitzar els llenguatges escènics per construir relats (storytelling) basats en el coneixement científic, que es puguin convertir en eines per a la divulgació de la nostra recerca, l’educació en ciències humanístiques i el foment de vocacions científiques entre els joves.