
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) signa un nou conveni de col·laboració amb la Fundación Palarq.
Gràcies al nou conveni de col·laboració, la Dra. Carme Belarte, investigadora del grup de recerca MIRMED, liderarà el projecte “En busca de los orígenes de la civilización númida: excavaciones y prospecciones en Sidi Saïd(Siliana, Túnez)”.
El projecte vol aprofundir en el coneixement de la formació i el desenvolupament de les societats númides, al llarg del I mil·lenni a.C. Per a això, ens proposem realitzar treballs de prospecció i excavació en el jaciment esmentat. Els responsables de l’excavació són Chokri Touihri (INP), Yamen Sghaïer (INP), Maria Carme Belarte (ICAC) i David Montanero (ICAC).
El projecte és hereu del que es va dur a terme entre 2006 i 2014 a Althiburos, a la província d’El Kef, que va permetre donar un gran impuls al coneixement de la civilització númida.
En el cas de Sidi Saïd, entre 2017 i 2018 es van realitzar intervencions arqueològiques en el marc de l’arqueologia preventiva, a càrrec de Chokri Touihri i Mounir Torchani. Aquests treballs van permetre documentar un urbanisme d’una certa complexitat i una ocupació densa en les zones explorades, així com una muralla, datats de manera provisional a mitjans del primer mil·lenni a.C. El jaciment, en contra del que sol ser habitual en els assentaments protohistòrics tunisians, no va estar ocupat ni durant l’època romana ni la tardoantiga. Això suposa una diferència fonamental, i un gran avantatge, respecte del cas d’Althiburos, que va tenir una seqüència d’ocupació de 2.000 anys entre finals de l’Edat del Bronze i l’Edat Mitjana. Aquest projecte pretén aprofundir i ampliar els resultats obtinguts fins ara; en particular s’espera obtenir informació sobre les fases formatives de la civilització númida, així com sobre la seva evolució i relacions amb altres societats contemporànies, sobretot amb la fenicio-púnica -Cartago i Útica-.
En aquest nou projecte, es combinaran treballs d’excavació a Sidi Saïd, prospecció i anàlisi interdisciplinaris amb els objectius de:
- Caracteritzar el jaciment de Sidi Saïd, mitjançant l’obtenció de documentació sobre el seu urbanisme i la seva arquitectura, tant de caràcter públic (sistema defensiu, possibles temples, magatzems comunitaris) com privat (arquitectura domèstica, tallers), així com de l’organització de l’espai urbà.
- Obtenir elements de datació per a les fases fundacionals de Sidi Saïd i establir la seqüència d’ocupació per a aquest hàbitat, incloent les reformes constructives i les ampliacions o modificacions de l’àrea ocupada, així com de l’episodi violent que va posar fi a la vida de l’assentament.
- Obtenir dades de qualitat sobre l’economia i el paleoambient, així com sobre els contactes i intercanvis comercials amb altres civilitzacions, principalment la fenicio-púnica.
- Conèixer la influència de la civilització fenicio-púnica en el jaciment, concretament sobre l’urbanisme, l’arquitectura domèstica i el sistema defensiu.
Des de l’ICAC agraïm a la Fundació Palarq la confiança dipositada en l’equip i en el projecte.