Entre els mesos de setembre i desembre de 2024, l’investigador predoctoral Andreu Muñoz Virgili ha dut a terme una estada de recerca al Pontifici Institut d’Arqueologia Cristiana (PIAC) a Roma, sota la direcció de la professora Chiara Cecalupo.
Aquesta experiència ha estat possible gràcies a les ajudes complementàries de mobilitat del Ministeri d’Universitats, dins el programa FPU que finança el seu projecte de tesi doctoral: Articulación y proyección del espacio litúrgico hispano: el culto cristiano y sus escenarios físicos durante la Antigüedad Tardía.
Durant la seva estada al PIAC, Muñoz ha tingut accés a un extens conjunt de fonts bibliogràfiques, documentals i arqueològiques que han enriquit la seva recerca. Aquestes fonts han permès contextualitzar el seu objecte d’estudi amb una perspectiva més global, proporcionant eines per aprofundir en l’anàlisi de l’arquitectura i els espais litúrgics de la Hispània tardoantiga.
La combinació d’investigació i formació ha estat clau per obtenir una visió transversal de l’Orbis Christianus Antiquus.
A més de les activitats adreçades a la recerca, l’estada ha reservat certs espais per a la formació. És així com Muñoz ha complementant la consulta de l’extensíssim fons bibliogràfic del PIAC amb l’assistència a diverses sessions acadèmiques vinculades als temes d’interès de la tesi i impartides per alguns dels màxims especialistes en la matèria.
Un dels aspectes destacats de l’estada ha estat el contacte directe amb el patrimoni arqueològic i la topografia cristiana de la Roma tardoantiga i alt medieval. Així, Muñoz ha visitat museus i jaciments emblemàtics i ha pogut documentar elements singulars que seran clau per a una comparativa amb els llocs de culte hispànics. La infraestructura cultural de Roma, amb institucions destacades com l’Institut Espanyol d’Història Eclesiàstica, ha facilitat l’accés a recursos exclusius i ha esdevingut un suport essencial per a la seva recerca.
Des de l’ICAC, volem agrair la càlida acollida i la col·laboració de la comunitat acadèmica del PIAC, així com el suport rebut de l’Institut Espanyol d’Història Eclesiàstica, que ha proporcionat accés al seu valuós fons documental. Aquesta experiència posa de manifest la importància de la col·laboració internacional i del treball en xarxa per impulsar la recerca en arqueologia cristiana.
➡️ Aquesta estada és una mostra del compromís de l’ICAC amb la formació de nous investigadors i amb la projecció internacional de la recerca que duen a terme.
Sobre l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC)
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC-CERCA) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. És una institució líder en la investigació i la conservació del patrimoni arqueològic a Catalunya. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000. Els seus investigadors i investigadores treballen per comprendre el passat a través de l’estudi de les restes arqueològiques i promoure la preservació del ric llegat històric de la regió. Som CERCA!
Per a més informació, visiteu el lloc web de l’ICAC a www.icac.cat.