GIAP
Grup d’Investigació en Arqueologia del Paisatge
Josep Maria Palet, Hèctor A. Orengo
giap@icac.cat
Creat l’any 2004, va ser reconegut com a grup emergent per l’AGAUR l’any 2009 (SGR1219). Entre els anys 2014 i 2021 va formar part del GRC MIRMED (2014 SGR 1197 i 2017 SGR 970). En la convocatòria SGR-Cat 2021 de l’AGAUR va ser reconegut com a Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya amb número d’expedient 2021 SGR 00992.
L’objectiu principal de recerca del GIAP és el desenvolupament d’estudis interdisciplinaris i diacrònics del paisatge que permetin caracteritzar les interaccions socioambientals i la formació de paisatges culturals a partir d’anàlisis arqueomorfològiques, arqueològiques i històriques, bioarqueològiques, paleoambientals, espacials i computacionals.
Per a això, el grup adopta una marcada aproximació interdisciplinària, que inclou la bioarqueologia i el paleoambient, la geoarqueologia, l’estudi de camp, l’anàlisi arqueomorfològica i metodologies computacionals, com ara SIG, teledetecció o aprenentatge automàtic.
El GIAP és reconegut internacionalment pel seu treball en arqueologia de muntanya i pasturatge, els estudis sobre sistemes agrícoles basats en l’anàlisi arqueomorfològica i l’arqueologia computacional, incloent teledetecció i ciències de la terra.
Els membres del grup actualment dirigeixen projectes a Catalunya, Grècia, Turquia i l’Índia, i participen en projectes a Itàlia, el Regne Unit, Mongòlia i l’Iran. La xarxa de col·laboradors habituals inclou equips i investigadors de tots els països esmentats anteriorment, a més dels Estats Units i França.