El principal objectiu del present projecte és el d’entendre l’evolució de les pràctiques agrícoles i ramaderes al massís del Montseny, concretament en el seu sector occidental, entre l’anomenat Pla de la Calma fins al terme municipal d’Aiguafreda (Vallès Oriental).
El projecte es focalitza en el període històric comprès entre el final de la època romana (segles V-VI ne) a la consolidació del paisatge feudal (Segles XII-XIII ne).
La recerca
La recerca serà duta a terme per un equip interdisciplinari que inclou des de especialistes en arqueologia mediambiental, geoarqueologia, topografia o documentació històrica, entre d’altres. Dins del marc geogràfic, s’estudiaran dos àmbits ben diferenciats, des de zones de pastura supraforestal, a paisatges feixats per al seu ús agrícola. Les investigacions i projectes previs associats a l’estudi dels jaciments arqueològics de la regió i període sota estudi, han constatat com aquestes dues activitats van ésser dos dels factors més importants en la dinàmica de formació i transformació del paisatge. Cal però, aprofundir en la documentació dels espais agropecuaris associats als diversos assentaments, objectiu que s’assolirà amb l’execució d’aquest projecte.
Transferència
Dins del projecte també es preveuen accions de comunicació i difusió. Aquestes actuacions tenen com a objectiu crear i mantenir la col·laboració interinstitucional tant amb el Parc Natural com amb la Reserva de la Biosfera del Montseny per crear infraestructures compartides on es puguin potenciar jaciments d’interès arqueològic i històric. D’aquesta manera es podrà potenciar el paisatge cultural i els seus vincles històrics amb les societats antigues que han caracteritzat aquest territori al llarg del temps. Finalment, PastMont pretén promoure una gestió territorial local conscient de la dimensió històrica del paisatge.
Projecte finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/22/00036).