Recensions
- 2012 Bourgeois, Ariane
Histara-Les comptes rendus
PDF (43,3 KiB) - 2012 Ardeleanu, Stefan
Sehepunkte, 12.5
PDF (676,7 KiB)
Kallala, Nabil; Sanmartí, Joan (dir.)
El projecte de recerca de la Universtitat de Barcelona i l’Institut Nacional del Patrimoni tunisià a la ciutat númidoromana d’Althiburos té com a objectiu documentar els processos de canvi tecnològic, econòmic i demogràfic que expliquen la formació de les societats complexes del Magrib oriental, més concretament la formació dels estats monàrquics dels númides. També vol avaluar el paper que va tenir la relació d’aquestes poblacions autòctones amb els colonitzadors fenicis, particularment amb Cartago. Finalment, i amb un caràcter bàsicament instrumental, pretén posar unes bases sòlides per al coneixement dels diferents aspectes de la cultura material del període preromà, encara mal coneguda, excepte, fins a cert punt, pel que fa al món funerari.
El projecte es fonamenta en treballs d’excavació a Althiburos i en prospeccions intensives als seus encontorns. En aquest primer volum es presenten els resultats bàsics de les excavacions entre el 2006 i el 2010 a l’àrea central de la ciutat, a banda i banda del capitoli, i a la necròpoli meridional d’aquesta. Per raons d’espai, no s’hi inclouen els estudis de materials, tant culturals com arqueobiològics, que apareixeran en altres volums, però sí que hi ha un capítol de resum dels resultats que inclou les conclusions obtingudes en aquests treballs.
L’excavació d’Althiburos ha permès documentar una llarga seqüència que s’estén, amb alguns hiatus, des dels segles X-IX aC fins al segle XIII dC. Es tracta de la primera excavació que ha permès documentar nivells anteriors al segle V aC i demostrar l’existència des dels nivells més antics d’una població sedentària que, almenys des del segle VIII aC, utilitzava el ferro. També ha permès reconèixer les fases de l’ocupació romana i l’evolució estructural de la zona del capitoli fins a l’antiguitat tardana, i més tard, durant el període islàmic.
Vegeu també el volum II: Althiburos II. L’aire du capitole et la nécropole méridionale : études