Prop d’una quinzena d’investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica han presentat, en la dissetena edició d’aquest congrés organitzat per l’Associació Internacional d’Arqueologia Clàssica (AIAC), els resultats d’alguns dels projectes que actualment es duen a terme des de l’ICAC. Ha estat avui, 25 de setembre, al Pallazzo della FAO de Roma, en el marc de la sessió titulada “Corrents culturals púnics, ibèrics i romans a Catalunya”. La sessió, protagonitzada totalment per arqueòlegs de l’ICAC, l’han presentat amb una conferència inaugural sota el mateix títol la directora de l’ICAC, la Dra. Isabel Rodà de Llanza, i del Sr. Pere Izquierdo, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Anna Gutiérrez (dreta) durant la seva intervenció sobre recursos lapidis al nord-est peninsular, acompanyada de Pere Izquierdo i Isabel Rodà.
A part d’aquesta sessió, el mateix dia 25 l’arqueòleg de l’ICAC Josep Maria Macias ha intervingut en la sessió sobre ports romans a la Mediterrània parlant del de Tarraco, i la també investigadora de l’ICAC Diana Gorostidi va pronunciar el dimecres 24 una conferència sobre les darreres descobertes sobre la ciutat de Tusculum.
Josep Guitart (esquerra) ha parlat de l’arqueologia de la casa romana a Catalunya i Jesús Carruesco i Marta Prevosti, sobre aportacions del món hel·lenístic a una tipologia de l’hàbitat rural romà.
Josep Maria Palet (esquerra) i Josep Maria Macias en el decurs de les conferències que han fet al Palazzo della FAO a Roma.
Es dóna la circumstància que l’últim dia del Congrés, el 26 de setembre, fa cinc anys que es va crear l’ICAC. L’aniversari d’aquest primer lustre de vida de l’Institut s’ha celebrat, doncs, de la millor manera possible: aportant el fruit de cinc anys de treball i recerca a la comunitat científica en el marc del congrés més emblemàtic en l’àmbit de l’arqueologia.
Vegeu a continuació un extracte del programa de l’AIAC on apareixen referenciades les intervencions dels investigadors de l’ICAC.
DIMECRES 24 DE SETEMBRE (11.30 h a 13.30 h)
Temàtica: Exchanges in the Ancient Mediterranean – Scambi nel Mediterraneo Antico
Nom de la sessió: Roma en el Mediterráneo: caracterización de las relaciones entre el mundo autóctono y la implantación romana a través del análisis de diferentes aspectos del ámbito de las creencias
Coordinador: Oliva Rodríguez Gutiérrez (Universidad de Sevilla) & Valentina Da Pozzo (University of Reading)
Moderadors: Manuel Bendala Galán (Universidad Autónoma de Madrid), Simon Keay (British School at Rome, University of Southampton)
Diana Gorostidi (Institut Català d’Arqueologia Clàssica) “L’ambito italico: Conservadurismo itálico y oficialidad romana: los colegios sacerdotales de la ciudad de Tusculum. Novedades a través del estudio de la documentación epigráfica”
DIJOUS 25 DE SETEMBRE (11.30 a 13.30 h)
Temàtica: The Punic World and its Neighbours – Il Mondo Punico e i Suoi Vicini
Nom de la sessió: “Corrientes culturales púnicas, Ibéricas y romanas en Cataluña” . Conferència inaugural a càrrec d’Isabel Rodà de Llanza (ICAC) i Pere Izquierdo (Museu d’Arqueologia de Catalunya).
Coordinador: Isabel Rodà de Llanza (Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Tarragona)
Moderador: Pere Izquierdo (Museu d’Arqueologia de Catalunya)
1. M. Carme Belarte (Investigadora ICREA, ICAC) & Jordi Principal (Museu d’Arqueologia de Catalunya) “¿Los romanos “iberizados”? Construcción romana y tradición indígena en la Hispania Citerior mediteránea”
2. Anna Gutiérrez García-Moreno (ICAC) “Recursos lapídeos del noreste de la península Ibérica en época romana: canteras y ciudades”
3. Josep Guitart (UAB/ICAC) & Ada Cortés (ICAC) “La arqueología de la casa romana en Cataluña”
4. Josep Maria Palet (ICAC), Héctor Orengo (ICAC), Ana Ejarque (ICAC), Itxaso Euba (ICAC) & Santiago Riera (Universitat de Barcelona) “Formas de paisaje de montaña y ocupación del territorio en los Pirineos orientales en época romana: estudios pluridisciplinares en el valle del Madriu-Perafita-Claror (Andora) y en la Sierra del Cadí (Cataluña)”
5. Jesús Carruesco (ICAC) & Marta Prevosti (ICAC) “Aportaciones del mundo helenístico a una tipología de hábitat rural romano: casa-torre y casas fortificadas”
6. Josep Macias Solé (ICAC), Joan J. Menchon Bes (Ajuntament de Tarragona), Andreu Muñoz Melgar (Museu Bíblic Tarraconense) & Inmaculada Teixell Navarro (Museu Bíblic Tarraconense/Codex) “La acrópolis de Tárraco y la implantación urbana del culto imperial en la capital de la Hispania Citerior”
Temàtica: Exchanges in the Ancient Mediterranean – Scambi nel Mediterraneo Antico
Nom de la sessió: B. Portus, Ostia and the Ports of the Roman Mediterranean Contributions from Archaeology and History II: The Regional Ports
Coordinador: Giulia Boetto (Centre Camille Jullian, Université d’Aix-en-Provence)
Moderador: Geoffrey Rickman (University of St. Andrews)
J. A. Remolà & Josep M. Macias i Solé (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona & Institut Català d’Arqueologia Clàssica) “Portus Tarraconensis (Hispania Citerior)”
Prospeccions a l’Ager Tarraconensis (esquerra) i intervenció arqueològica a Iesso (Guissona).
D’altra banda, diversos investigadors de l’ICAC també han presentat pòsters en el marc del Congrés. Són els següents:
Sílvia Alcaide (ICAC): “Aplicaciones TIC al estudio de las iglesias tardoantiguas de las islas Baleares”
Jordi López (ICAC) i Lluís Piñol Masgoret (Museu d’Història de Tarragona): “Terracotte architettoniche romane a Tarraco. Lastre Campane ed antefisse italiche e di produzione local negli scavi del circo romano”
Marta Flórez (ICAC):”Dinámicas del poblamiento y romanización en la Laietania interior (Vallès Oriental, Barcelona) del siglo IV al siglo I aC.
Itxaso Euba (ICAC) i Josep Maria Palet (ICAC): “Estudio antracológico de los hornos romanos (s. II d.C.) de los yacimientos de Goleró (Sierra del Cadí; Alt Urgell) y Pla de l’Ingla (Vall de Madrid; Andorra): Un estudio sobre la explotación de los recursos forestales relacionados con la actividad metalúrgica en alta montaña durante la época romana”.
Dues imatges de la sala on es van exposar els pòsters del congrés. A dalt, Sílvia Alcaide al costat del seu pòster.
L’AIAC (Associació Internacional d’Arqueologia Clàssica) es va fundar a Roma el 1945 i des del 1958 organitza periòdicament el Congrés Internacional d’Arqueologia Clàssica. Amsterdam (1998), Tarragona (1993) i Boston (2003) són algunes de les ciutats que han estat seus d’aquest Congrés. Enguany, coincidint amb els cinquanta anys de la iniciativa, la cita tindrà lloc a Roma.
En el següent document trobareu el programa detallat del Congrés:
Per a més informació, tant de l’AIAC com del Congrés, vegeu la pàgina web següent: