L’ICAC està restaurant un conjunt d’objectes de bronze del jaciment ibèric del Pontarró (la Secuita, Tarragonès). La majoria d’aquestes peces metàl·liques són d’ornament, com ara penjolls, cadenetes i agulles.
La troballa es va fer el 2012 arran d’una excavació d’urgència, i també es van trobar unes 6.000 denes de collaret fetes de vidre. Tot plegat es va localitzar en una sitja que podria tenir un ús ritual.
L’objectiu de restaurar alguns materials de bronze no és solament perquè es conservin millor sinó perquè, un cop nets, se’n pugui extreure més informació arqueològica. “És molt positiu que els equips d’investigació incorporin restauradors, ja que poden ajudar a completar la investigació dels elements descoberts”, diu la responsable de la restauració, Anna Bertral. Amb el seu treball, a més, es contribueix a la bona conservació del patrimoni descobert, i a la seva difusió científica.
Anna Bertral és conservadora restauradora especialitzada en arqueologia i investigadora adscrita de l’ICAC. L’any passat va ser una de les coordinadores del seminari La conservació i restauració en l’arqueologia: una eina per a la recerca i la divulgació.
L’estudi dels materials del Pontarró s’emmarca dins el projecte de l’ICAC Formes d’ocupació del territori i evolució del poblament a la Cessetània occidental durant la Protohistòria (1er mil·lenni aC), i els treballs de restauració estan finançats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Sobre el jaciment del Pontarró: programa Toquem pedra sobre “El món funerari a la protohistòria” (28/1/2015)
Sobre la restauració en arqueologia: entrevista a Anna Bertral i Lucía López-Polín “En qualsevol excavació hi ha d’haver un restaurador” (abril del 2015)