El comerç en època romana se sol relacionar amb el vi, l’oli i els cereals, però també es mercadejava amb productes càrnics i fins i tot amb animals vius amb finalitats productives.
Un article recent de l’arqueozoòloga Lídia Colominas, investigadora de l’ICAC, i de Ceiridwen Edwards (University of Huddersfield, Gran Bretanya), mostra que en el port de l’Empúries d’entre els segles I aC i III dC també es va comerciar amb bovins.
És un comerç difícil de documentar per l’escàs registre arqueològic que en queda, i de fet la poca informació que se’n té prové de les fonts escrites. Per això és tan important que ara amb aquest article se n’informi per primer cop a la península ibèrica.
A partir d’un estudi morfomètric i genètic de restes òssies de bovins recuperades a Empúries, s’ha documentat la presència simultània de nous morfotipus de bovins de dimensions més grans que els bous locals. La gran diversitat genètica que també s’ha observat en aquestes restes suggereix que aquests bovins arribaven a Empúries procedents d’orígens diversos.
La hipòtesi de les autores és que aquesta diversitat morfològica i genètica reflectiria un comerç de bestiar especialitzat, amb finalitats productives específiques. Un tipus morfològic correspon a animals més alts i robustos que segurament s’importaven per utilitzar-los com a tracció. També hi ha exemplars més alts però més gràcils, que devien ser utilitzats com a productors de llet.
L’article proposa que el transport d’animals vius amb finalitats productives va haver de ser força freqüent en època romana, ja que aquests bovins de dimensions més elevades també apareixen en la mateixa època a altres llocs de l’Imperi com a l’actual Anglaterra, Alemanya, Suïssa i França.
Article
Colominas, L.; Edwards, C. J., “Livestock Trade during the Early Roman Period: First Clues from the Trading Post of Empúries (Catalonia)” (Recercat), International Journal of Osteoarchaeology (PDF).
Per saber-ne més
Escolteu una entrevista a Lídia Colominas al programa Toquem pedra de Tarragona Ràdio (1/2/2017)