Unes jornades sobre espais de pedreres històriques, organitzades per l’IGME (Institut Geològic i Miner d’Espanya) el passat novembre a Madrid, van donar peu a la creació de la Taula interdisciplinària sobre pedra natural i canteres històriques, que es va constituir formalment el 8 d’abril de 2019.
Aquesta plataforma de treball pretén articular diverses institucions públiques a fi de crear una figura de protecció de l’espai de cantera des de diferents punts de vista (històric, arqueològic, patrimonial i documental) que en garanteixi la possibilitat d’explotació, de cara a futures intervencions.
Una plataforma de treball interinstitucional per a la protecció dels espais de canteres històriques
L’ICAC és una de les prop de 30 institucions representades a la Taula, juntament amb tres altres institucions cientificotècniques (l’Institut Andalús del Patrimoni Històric, la Societat d’Investigació i Explotació Minera de Castella Lleó, i l’Institut Tecnològic de Roques Ornamentals i Materials de Construcció), algunes universitats (com la Universitat de Granada o la Universitat de Salamanca, entre altres), institucions culturals (com l’ICOMOS o el RABSF, entre altres) i diverses institucions de l’administració local, autonòmica i general (com l’IGME, l’IPCE o el CSIC).
La investigadora que representa l’ICAC en aquest projecte és Anna Gutiérrez Garcia-Moreno, cap de la Unitat d’Estudis Arqueomètrics de l’ICAC i experta en pedreres i l’explotació de la pedra a l’Antiguitat, temàtica sobre la qual ha publicat extensament. Així mateix, la doctora Begoña Soler Huertas (Universitat de Múrcia), investigadora adscrita i membre de l’equip ArPA de l’ICAC, forma part també de la Taula.
El passat 8 d’abril van assistir a la primera trobada de la Taula i participaran en les sessions de treball que es duran a terme en els propers mesos.
La Taula interdisciplinària sobre pedra natural i canteres històriques permetrà debatre temes d’especial interès, com ara les metodologies d’investigació, la importància de la multidisciplinarietat en els equips de treball, l’aprofitament i el retorn a la societat dels espais de cantera –especialment a les poblacions on s’ubiquen–, l’increment de la presència del sector productiu en l’àmbit de la cultura, o la identificació i garantia de les canteres històriques en els plans generals d’ordenació urbanística.