El passat 9 d’abril va tenir lloc la roda de premsa en què es va presentar la XXI edició del Festival Tarraco Viva, que enguany tindrà com a eix principal «La ciutat romana i el món urbà en el Mediterrani clàssic». Van participar a la roda de premsa Begoña Floria, consellera de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, i Magí Seritjol, director del Festival.
L’endemà, el 10 d’abril, es va fer una presentació del festival al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb un debat sobre «La ciutat romana clàssica i algunes reflexions contemporànies» en què van participar Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d’Història Antiga de la URV i investigador de l’ICAC; Ricardo Mar, professor titular d’arqueologia de la URV; Enric Calpena, periodista i divulgador de la història; i Irene Cordón, doctora en Arqueologia i Història Antiga i Medieval per la UAB. Va moderar el debat Magí Seritjol, director del festival.
US CONVIDEM A UN VIATGE A L’ANTIGA CIVILITZACIÓ ROMANA.
JUNTS CONEIXEREM ELS NOSTRES ORÍGENS I COMPARTIREM LA PASSIÓ PER LA HISTÒRIA. EL PASSAT ENS DESCOBRIRÀ NOUS FUTURS
BENVINGUTS AL FESTIVAL ROMÀ DE TARRAGONA!
L’edició de 2019 del festival dedicarà una part important de les activitats programades a conèixer una mica millor el món urbà de l’antiguitat clàssica. Sobretot les ciutats romanes, però també algunes de les ciutats gregues i de l’antic Egipte.
En els segles que van des de la fi del segon mil·lenni abans de la nostra era fins el segle III- IV dC, el món al voltant del Mediterrani va conèixer una expansió sense precedents del fenomen urbà.
I si bé aquest fenomen va néixer a l’antiga Mesopotàmia i l’antic Egipte per després seguir a la costa est del mediterrani i l’antiga Grècia, va ser Roma i les seves conquestes la que expandí aquell model de ciutats per gran part de l’actual Europa i el nord d’Àfrica.
En paraules del gran historiador Geza Alföldy, “A les ciutats romanes hi havia millors possibilitats per als negocis, bones oportunitats per al canvi de professió, un major marge per a la vida pública… I no ho oblidem, també millors entreteniments que al camp… Fins i tot als esclaus, en general, els anava considerablement millor a les ciutats que al camp”.
El Festival Tarraco Viva se celebrarà del 5 al 19 de maig
Enguany el festival ha engegat una col·laboració amb SETOPANT, un grup de recerca adscrit a la URV i a l’ICAC i que forma part del grup de recerca reconegut 2014 SGR-1197, MIRMED-GIAC (ICAC/URV/UAB). La col·laboració consistirà en un treball de recreació virtual del fòrum de Tàrraco per tal de poder-ho mostrar en activitats de divulgació històrica durant el mateix festival i donar una visió de com podrien haver estat els models arquitectònics, amb els colors i altra mena de detalls, de la ciutat romana de Tàrraco.
Altres activitats en què participarà l’ICAC són el cicle de documentals «L’arqueologia i la història en imatges» (que es fa en el marc del Tarraco Viva des de fa ja alguns anys; amb la col·laboració del Festival de Cine Arqueològic del Bidasoa en Itinerància -FICAB- i el Museu d’Oiasso -Irun), i les passejades i itineraris històrics. D’altra banda, el director e. f. de l’ICAC, Josep Maria Palet, participarà en l’acte inaugural, el 5 de maig.
Més informació, al web del festival: Tàrraco Viva 2019