Débora Serrrano és una de les ponents que participen al curs sobre rehabilitació del patrimoni que tindrà lloc al COAATT de Tarragona aquest dimecres, 20 de novembre. La Débora ha visitat l’ICAC i ens ha explicat com funciona la termografia, com es pot usar per a diagnosticar estructures i edificis, i quines oportunitats ofereix per a l’àmbit del patrimoni.
La termografia és una tècnica de diagnosi a través d’imatges que capta la radiació infraroja de les coses i la tradueix a imatges, creant una disposició de colors que varien segons la temperatura. Això és possible perquè la calor pot transmetre’s com una forma invisible de radiació.
En un edifici, la termografia pot ajudar a determinar on es troben les patologies, o simplement les discontinuïtats, com podrien ser filtracions d’aigua, d’aire, humitats… En l’àmbit del patrimoni, a més, pot facilitar la identificació d’estructures ocultes o variacions en la composició constructiva d’un element, per exemple.
El termògraf, l’aparell amb què es mesura la radiació infraroja, capta dos arxius: la fotografia i un termograma, que no és una imatge plana (com seria una fotografia) sinó un núvol d’informació.
La termografia no és una tècnica nova. De fet, el seu descobriment data de finals del segle XIX i el seu ús és molt estès en àmbits com el militar, el portuari o el control de duanes. Sí és molt més recent l’aplicació de la termografia a l’arquitectura i, especialment, en la rehabilitació del patrimoni.
Per això, un dels objectius del curs sobre rehabilitació del patrimoni que ha programat el COAATT amb l’ICAC és donar a conèixer aquesta i altres tècniques que poden contribuir a una millor i més eficaç diagnosi en els projectes d’intervenció i rehabilitació patrimonial.
A més de la termografia, el curs sobre rehabilitació del patrimoni exposarà les últimes novetats en l’ús del georadar d’alta freqüència, eines geomàtiques aplicades a la diagnosi, la reflectància làser aplicada a l’estudi arquitectònic o la metodologia BIM, entre altres.
És una activitat gratuïta i de lliure accés. Places disponibles.
(formacio@apatgn.org)