Des del 10 de març de 2020, l’ICAC forma part de les més de 650 institucions d’arreu del món que han signat la Declaració de Berlín sobre l’accés obert al coneixement en ciències i humanitats, un dels documents més emblemàtics del Moviment Open Access gestionat per la Societat Max Planck.
Amb aquesta signatura l’ICAC dona un pas més en el seu compromís institucional d’impuls i defensa de l’accés obert a la producció científica, un compromís que ja és manifest a la política d’accés obert de l’Institut (2015) i que queda reflectit en la seva participació al Portal de la Recerca de Catalunya i al repositori col·lectiu Recercat.
El moviment de l’accés obert sorgeix arran de la Iniciativa de Budapest per a l’Accés Obert (2002) i la Declaració de Berlín sobre l’Accés Obert al Coneixement en Ciències i Humanitats (2003). La seva finalitat és oferir un accés permanent, gratuït i sense restriccions als continguts científics, amb l’objectiu d’afavorir l’accessibilitat, la visibilitat i l’impacte de la recerca.
El desenvolupament d’una política d’accés obert permet que l’ICAC:
- incrementi la visibilitat nacional i internacional;
- augmenti l’impacte del seu personal investigador;
- posi en valor l’excel·lència en la qualitat de recerca;
- vetlli pel compliment de la legislació vigent, a escala espanyola i europea;
- garanteixi que els resultats de la recerca finançada amb recursos públics siguin de domini públic.
Coneixeu els beneficis de l’accés obert?
Consulta l’actualització de la secció Accés obert, PRC i Recercat a la nostra web