Des de finals d’agost, s’està duent a terme una nova excavació arqueològica a la ciutat visigoda de València la Vella (Riba-roja de Túria).
La intervenció forma part del projecte de recerca i difusió impulsat, des de l’any 2016, per l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria (comarca del Camp de Túria, València).
L’actuació compta també amb el finançament de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.
Malauradament, la pandèmia de la COVID-19 ha desaconsellat fer, a l’estiu, la cinquena edició del Curs d’Arqueologia Cristiana i Visigoda, que enguany tenia prevista la participació d’una vintena d’estudiants d’arqueologia i que es ve fent cada estiu des de 2016.
No obstant, sí s’ha pogut tirar endavant una intervenció arqueològica, dirigida per Miquel Rosselló, Albert Ribera i Josep Maria Macias (ICAC); amb la col·laboració de Jordi Padin (Universitat Politècnica de València) i de l’empresa Global Mediterránea.
L’excavació arqueològica programada té per objectiu avançar en el coneixement i caracterització dels diferents sectors urbanístics de la ciutat i les seves estructures d‘aterrassament.
Es faran també prospeccions geofísiques per a provar de determinar les característiques d’un extens subsol arqueològic.
Fins al moment, el projecte de recerca en què s’emmarquen les actuacions ha permès identificar un ciutat visigoda fortificada ex novo, de gairebé 5 ha de superfície, bastida en la segona meitat del segle VI («Excavacions arqueològiques a València la “Vella” (Riba roja de Túria)»).
La muralla d’aquesta ciutat visigoda constitueix avui en dia l’element més rellevant del jaciment.
S’han arribat a excavar 250 m2 i s’ha establert un perímetre emmurallat teòric d’uns 981 m, dels quals s’han pogut documentar 416 m. Molts segments romanen ocults per la vegetació o els terraplens.
S’ha pogut identificar també l’accés principal a la ciutat i set torres (es treballa amb la hipòtesi que el conjunt en podia arribar a tenir un màxim de 25 o 28).
Notícies relacionades:
“Nova edició del Curs pràctic d’arqueologia cristiana i visigoda, a Riba-roja de Túria”, ICAC, 17 de maig de 2019.
En temps dels visigots al territori de València, Museu de Prehistòria de València. Exposició comissariada per Josep Maria Macias.
“El jaciment de València la Vella de Riba-roja de Túria serà un dels protagonistes en l’exposició sobre visigots del Museu de Prehistòria”, Notícies Camp de Túria (17 d’octubre de 2019).