Preinscripció oberta fins a finals de juliol!

Vols dedicar-te professionalment a la ciència arqueològica? T'interessa el patrimoni cultural? Vine a conèixer el nostre màster en Arqueologia Clàssica!

El màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica és una oportunitat única per a estudiar arqueologia clàssica en un entorn multidisciplinari. Els estudiants tenen accés a un ampli ventall d’estudis protohistòrics, grecoromans i de l’antiguitat tardana, centrats en l’estudi de les societats mediterrànies antigues.

L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) compta amb experts destacats en recerca arqueològica capdavantera en diversos temes, des de la formació de societats complexes de la protohistòria a l’antiguitat tardana, que bolquen la seva recerca innovadora també en la docència.

Belarte_Web ICREA 2019_retrat

La Dra. M. Carme Belarte, professora investigadora ICREA a l’ICAC i responsable acadèmica del programa de màster en Arqueologia Clàssica ens parla d’aquest projecte únic a Espanya.

 

Un programa interinstitucional

El màster és un programa conjunt amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dues universitats capdavanteres en qualitat d’ensenyança.

Així, els nostres estudiants es beneficien del coneixement incomparable i l’entusiasme del nostre personal. Com a membres d’una comunitat interinstitucional, tenen accés als coneixements d’acadèmics i estudiants que treballen no només en arqueologia sinó en altres camps relacionats, com l’arqueometria, la Bioarqueologia o l’arqueologia computacional.

La interdisciplinarietat i transversalitat del professorat del màster permet que els treballs de fi de màster (TFM) siguin codirigits per investigadors/es de diferents especialitats que es complementen entre si.

Preinscriu-te!
Professionalització i orientació a la recerca

La docència s’actualitza constantment, ja que els resultats dels projectes de recerca actius es van incorporant als continguts del curs.

El nostre programa de màster ofereix un perfil de professionalització i d’investigació. Els estudiants progressen per a treballar en activitats relacionades amb la cultura i el patrimoni, inclosos museus, administració cultural o serveis de guia patrimonial. La gran cartera d’habilitats transferibles que adquireixen els permet forjar carreres en una àmplia gamma de camps professionals

D’altra banda, el màster és també una excel·lent introducció a la carrera científica, a través del programa de doctorat en Arqueologia Clàssica ( URV-ICAC-UAB ) que ofereixen les mateixes tres institucions.

Investigadors treballant al jaciment del Mas dels Frares, 2019. Foto: ICAC
Investigadors en formació treballant al jaciment arqueològic de Mas dels Frares (Constantí), 2019. Foto: ICAC  Llicència de Creative Commons

Durant els estudis

Al llarg del màster, l’estudiant seguirà construint els seus coneixements sobre diferents períodes i cultures del passat clàssic, amb un enfocament multidisciplinariDesenvoluparà habilitats en mètodes per a l’anàlisi d’evidències arqueològiques en forma de ceràmica, plantes, ossos i altres tipus de restes. També, aprendrà a llegir les empremtes que queden en sòls i sediments, estudiant les seves propietats físiques i químiques.

L’existència de projectes de recerca actius i les beques PIR permeten als estudiants integrar-se en grups de recerca i projectes en curs.

En termes generals, l’estudi de l’arqueologia clàssica mira de comprendre les societats passades de l’arc mediterrani, com les civilitzacions grecoromanes o altres cultures directament relacionades.

Podem aprofundir en aquesta comprensió amb l’estudi d’aquestes societats des de diferents aproximacions, com ara les fonts textuals, l’arquitectura, l’arqueometria o la bioarqueologia.

Dins d’aquests àmbits, estudiem perspectives a llarg termini, des de la protohistòria (particularment, la cultura ibèrica i les cultures fenícia i púnica) fins a l’antiguitat tardana.

Preinscriu-te!

 

Dissemination activiry during the IV Archaeology Summer Course in Valencia "la Vella" (2019). Photo: ICAC
Activitat de difusió amb investigadors en formació durant el IV Curs d’Arqueologia Cristiana a València “la Vella” (2019). Foto: ICAC Llicència de Creative Commons

Resolució de problemes en projectes i excavacions reals

Aquests estudis en arqueologia clàssica barregen teoria amb pràctica en el camp i al laboratori. Els estudiants aprenen mètodes especialitzats per investigar qüestions sobre, per exemple, com eren les ciutats en l’antiguitat, com ha canviat el paisatge cultural, quina va ser la procedència del marbre utilitzat en les construccions d’una ciutat romana, o quins van ser els ritus funeraris de les societats antigues.

La docència es basa en projectes reals i, durant el programa, l’estudiant construeix una caixa d’eines de mètodes i habilitats que el preparen per a excavacions, anàlisi, interpretació i presentació de dades arqueològiques.

Com a estudiant, treballaràs estretament amb un projecte actiu d’investigació i en un entorn d’excavació real. És important destacar també el nostre programa de beques PIR, que permet que els estudiants de segon curs s’involucrin activament en un equip d’investigació de l’ICAC i desenvolupin el TFM en el marc d’un projecte d’investigació actiu, oferint a més una ajuda econòmica.

Preinscriu-te!

 

És molt interessant, també, l’entorn dinàmic de seminaris internacionals i altres activitats acadèmiques afins que ofereix el ICAC en el seu funcionament ordinari com a centre d’investigació.

conferencia boutsikas
Visita de la Dra. Efrosyni Boutsikas (2019) a l’ICAC, durant un seminari sobre reconstruccions digitals del cel nocturn en l’antiguitat i models virtuals d’estructures religioses a l’antiga grècia. Foto: ICAC  Llicència de Creative Commons

Vista general del programa

El màster en Arqueologia Clàssica és un curs de dos anys (90 ECTS)Durant el primer any (60 ECTS), l’estudiant obtindrà una base sòlida en temes heterogenis; com paisatge, dibuix, arqueometria, produccions artístiques, arqueologia d’intervenció, fonts textuals o marc legal. També, s’ofereix formació en laboratori i mètodes analítics.

 

El segon any (30 ECTS) es centra en el desenvolupament del TFM (12 ECTS) i la realització de matèries i activitats més pràctiques, com l’orientació professional o les pràctiques externes.

Preinscriu-te!

 

Consulta tota la informació del màster a: Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica – 12a edició

Defensa pública dels TFM en la convocatòria de juny de 2019, a la Sala d’actes de l’ICAC. Foto: ICAC Llicència de Creative Commons
Informació de contacte:
  • Secretaria de Formació Avançada de l’ICAC

Telèfon: (+34) 977 249 133

Correu electrònic: agallego@icac.cat

  • Oficina de Suport a l’Estudiant a la URV

Telèfon: (+34) 977 779 944

Correu electrònic: postgrau@urv.cat

Master ICAC_logos institucionals junts

Master URV UAB ICAC_cartell 2020_preinscripcio

COMPARTEIX: