El llibre L’antic museu de la Societat Arqueològica Tarraconense (1844-1867) fa una mirada general a la primera col·lecció de peces arqueològiques que, més endavant, esdevindria la llavor del MNAT.
Com a colofó dels actes previstos per a la celebració del 175è aniversari de la fundació de la de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), l’entitat ha publicat el llibre L’antic museu de la Societat Arqueològica Tarraconense (1844-1867), una publicació molt visual que fa un repàs a la trajectòria del museu que creà la RSAT en el moment de la seva fundació i que, juntament amb el museu de la Comissió Provincial de Monuments, acabaria essent la llavor de l’actual Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
Han passat més de 150 anys des de la fusió d’ambdós museus i el temps ha esvaït de la memòria popular el record d’aquella antiga col·lecció. Per tant, era de justícia fer-li aquest reconeixement; també, com homenatge merescut als socis d’aquells primers anys que, amb gran esforç i sacrifici personal, van maldar per recollir el màxim nombre d’objectes de caràcter arqueològic i evitar-ne així la seva pèrdua o dispersió.
L’edició de L’antic museu de la Societat Arqueològica Tarraconense (1844-1867) s’ha concebut com una mirada general a la iniciativa. Un primer text introductori ens parla del vell museu del segle XIX. La segona part, inclou una selecció de 92 dels objectes que formaven part de la primera col·lecció i els presenta en format de fitxa. El resultat, una síntesi de 128 pàgines, és fruit d’una recerca rigorosa en què han participat diversos especialistes pertanyents a diferents institucions, sota la coordinació de l’investigador de l’ICAC Jordi López Vilar.
Així, els textos han estat elaborats per Julio C. Ruiz, Diana Gorostidi, Josep F. Roig, Damià Amorós i Sofia Mata, a més del mateix Jordi López. Obre el llibre un pròleg del president de l’entitat, Joan-Vianney M. Arbeloa. Hi han col·laborat especialment el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, mentre que la Fundació Privada Mútua Catalana i la Diputació de Tarragona han fet possible l’edició amb el seu finançament.
L’obra està profusament il·lustrada amb més d’un centenar de fotografies a tot color i entre les peces escollides n’hi ha de totes èpoques fins el segle XIX, tot i que el gruix principal pertany òbviament al període romà. N’hi ha de molt conegudes, com el mosaic de la Medusa, el fris atribuït al temple d’August o la columna de la plaça Prim; i d’altres que veuen ara la llum, com el retaule de sant Martí de Santes Creus o la col·lecció de segells reials de cera.
És una obra que reivindica el paper de la Societat Arqueològica en la fundació del museu, que tants esforços van suposar per aquells primers socis, alhora que presenta un material en part inèdit de forma agradable i entenedora per al públic en general. El llibre es distribuirà com obsequi als socis de la RSAT i es destinarà a l’intercanvi científic que la Societat manté amb més de 250 institucions científiques d’arreu del món, amb la qual cosa la seva presència en les principals biblioteques està garantida.