Ja tenim disponible per a consulta en línia i descàrrega la publicació Catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l’aigua, una coedició 2021 amb l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona, EMATSA.
La publicació presenta una compilació de dades sobre els diversos elements històrics vinculats a la captació i la portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.
El Catàleg el configuren un total de 104 elements. No s’ha exclòs cap element en funció de la seva època: s’hi han inclòs des d’elements romans, fins a les xarxes de captació i distribució contemporànies encara en ús. S’entén així que tots aquells elements que hagin tingut en el passat o tinguin encara en el present una funció relacionada amb el subministrament de l’aigua a la ciutadania poden i han de ser considerats patrimonials.
Amb textos d’Anna Ferré Boltà (ETSA-URV), Josep Maria Macias (ICAC) i Josep Maria Toldrà (ETSA-URV).
Els esforços que s’han esmerçat per aconseguir aigua constitueixen avui un patrimoni humà que passa desapercebut en el nostre relat col·lectiu i que es troba constituït per una sèrie d’elements que podem incloure en el patrimoni arquitectònic, més altres que encara són equipaments o serveis actualment vinculats al subministrament de l’aigua.
Sense aigua no hi ha absolutament res. Però el nostre actual nivell de confort i benestar fa que normalitzem allò que, durant la major part de la nostra història, no ha estat ni freqüent ni fàcil d’obtenir. I això comporta que, en el dia a dia, no valorem com correspon el que és una fita cabdal en l’establiment del nostre nivell de qualitat de vida i de la nostra salut. En la societat de la immediatesa i del creixement econòmic continu, sovint oblidem allò que és el més fonamental per a la nostra existència col·lectiva o supervivència individual. L’aigua és vida.
Aquest treball ha estat possible gràcies al conveni de col·laboració entre EMATSA, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili, signat a Tarragona el 26 de febrer de 2019 i que representa la creació d’un espai de treball conjunt entre tres institucions compromeses en la recerca, la preservació i la difusió d’un patrimoni històric comú en relació amb el subministrament d’aigua a la ciutat de Tarragona i una part del seu territori.
Per primer cop, aquestes tres institucions van fixar uns objectius amb la voluntat de difondre i preservar el llegat que ha deixat la gestió de l’aigua, com una manera de destacar el paper que la satisfacció d’aquesta necessitat primària ha tingut en el nostre esdevenir i amb la ferma voluntat de projectar aquest passat dins de les estratègies de socialització cultural.
No les mou tan sols un anhel historicista, de documentació d’una tasca d’enginyeria, de coneixements geològics aplicats, de gestió d’equips i de resolució de dificultats de tota mena. Darrere de tot plegat hi ha un interès subjacent en revalorar el paper històric de la gestió de l’aigua en la constitució de la nostra societat i el nostre territori.