Més de 1.200 persones van participar als 26 tallers científics que havien preparat un centenar d’investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES.
La plaça Corsini de Tarragona ha tornat a ser l’epicentre de la divulgació científica. Durant tota la tarda de divendres, més de 1.200 persones s’hi van apropar per participar en els 26 tallers que investigadores i investigadors de la URV i els instituts de recerca del territori (ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES) van preparar per a tots els públics, especialment el familiar.
L’activitat, coordinada un any més per la URV, ha superat les expectatives en el seu retorn a la presencialitat.
Aquesta fira és l’activitat central de la Nit Europea de la Recerca, una cita ja consolidada en el calendari tarragoní, que enguany ha recuperat la presencialitat i que ha comptat, a més de la fira de tallers, amb una sessió de microxerrades científiques, tallers a instituts i centres de secundària de tota la província, una ruta sobre Antoni de Martí i Franquès i l’activitat Ciència als Mercats.
Amb el lema “Recerca pel canvi”, la fira de tallers va reunir un centenar d’investigadores i investigadors explicant de forma molt didàctica a públic de totes les edats quina és la recerca que fan. És una oportunitat per a què la ciutadania estableixi contacte directe amb la comunitat investigadora a través d’activitats lúdiques i experimentals.
Una fira amb 26 tallers científics
El públic assistent va trobar 26 propostes diferents, un cop accedia a la plaça -on es va controlar l’aforament per evitar aglomeracions-. L’ICAC hi va participar amb tres d’aquests tallers científics: “Sense cotxe ni navegador, per les rutes del món romà”, amb l’investigador Pau de Soto; “La teva gran boda grega”, amb la investigadora postdoctoral Elena Duce; i “Quines dones científiques coneixes?”, amb la investigadora predoctoral Maria Rueda. Tots els tallers van funcionar de forma continuada des de les 16.30 a fins ben entrada la nit, en una jornada lúdica i festiva que va tenir la ciència com a protagonista.
La rectora de la URV, María José Figueras, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, van fer la inauguració oficial de l’acte central de la Nit Europea de la Recerca, posant el valor la importància de treure la ciència dels laboratoris i els despatxos i explicar-la a la societat.
També hi van ser presents representants dels instituts de recerca que col·laboren amb l’esdeveniment (Institut Català d’Arqueologia Clàssica -amb el seu director, Josep Maria Palet-, Institut Català d’Investigació Química, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), així com de la Diputació de Tarragona i la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), que van patrocinar l’activitat.
Un projecte conjunt a Catalunya
La Nit de la Recerca és un projecte conjunt a nivell de tot Catalunya. Al projecte Catalan European European Researchers’ Night hi participen, a banda de la URV, la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, l’ISGlobal i aquest any s’ha incorporat la UVic. La proposta de la Nit de la Recerca a Catalunya va rebre fa quatre anys el segell de Nit Associada, que atorga la Unió Europea.