L’ICAC celebra els seus primers 20 anys, des de la seva creació, la tardor de 2002.
Aquesta tardor farà 20 anys de l’inici de l’activitat de recerca de l’ICAC. El 2002 l’Institut arrencava els seus primers projectes sota la direcció de Josep Guitart, ubicat en una aula provisional cedida per la URV. La seu actual, a la plaça d’en Rovellat de Tarragona, s’inaugurava el setembre de 2003. Aquest curs 2022-2023 celebrem, doncs, el 20è aniversari de l’Institut.
L’ICAC és 20 anys després un centre consolidat, de referència internacional en el seu àmbit. Reconegut i capdavanter, plenament competitiu en innovació i desenvolupament de projectes. Integrat avui per quasi seixanta persones, amb personal investigador procedent de nacionalitats diferents, el creixement dels darrers anys ha estat molt significatiu. Això no hauria estat possible sense l’esforç i la dedicació, al llarg d’aquests 20 anys, de tota la comunitat ICAC, així com de les institucions i persones que ens heu donat suport en iniciatives acadèmiques i científiques de tot tipus.
És per això que hem organitzat un acte de celebració del 20è aniversari de l’ICAC (a continuació, podeu veure el programa de l’acte), que tindrà lloc a la seu de l’ICAC, a Tarragona, el proper divendres 14 d’octubre. L’acte tindrà un format de seminari científic i commemoratiu, amb intervencions de diverses autoritats i persones vinculades a la història de l’ICAC.
Programa de l’acte de celebració del 20è aniversari de l’ICAC
10 h. Acte inaugural
Presidit pel conseller de Recerca i Universitats i president del Consell de Direcció de l’ICAC, l’Hble. Sr. Joaquim Nadal i Farreras i comptarà amb l’assistència de l’alcalde de Tarragona, Il·lm. Sr. Pau Ricomà i Vallhonrat, el rector de la Universitat Rovira i Virgili i vicepresident del Consell de Direcció de l’ICAC, Mgfc. Sr. Josep Pallarès i Marzal i el director de l’ICAC, Dr. Josep M Palet i Martínez.
10.30 h. Seminaris
10.30 h. “Investigaciones geoarqueológicas y paleoclimáticas en la costa de Empúries. Resultados de una excelente y duradera colaboración entre el MAC-Empúries y el DAI-Madrid”. Dirce Marzoli. Directora de l’Institut Arqueològic Alemany-Madrid (DAI) i membre del Consell Científic Assessor de l’ICAC.
11.00 h. Debat, amb moderació de Maria Carme Belarte, professora d’investigació ICREA adscrita a l’ICAC.
11.15 h. “Taking a HumAnE (human-animal-environment) approach to Archaeology”. Naomi Sykes. Lawrence Professor d’Arqueologia a la Universitat d’Exeter (Regne Unit) i membre del Consell Científic Assessor de l’ICAC.
11.45 h. Debat, amb moderació de Lídia Colominas, investigadora Ramón y Cajal de l’ICAC.
12.00 h. Pausa
12.20 h. L’ICAC, 20 anys d’història
12.20 h. “L’ICAC i l’Arqueologia Clàssica”. Isabel Rodà. Professora Honorària de la UAB i investigadora adscrita a l’ICAC (ArPA).
12.40 h. “L’ICAC, els orígens”. Josep Guitart. Professor Honorari de la UAB i investigador adscrit a l’ICAC.
13.00 h. Cloenda i aperitiu
L’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) és un centre CERCA creat com a consorci el 2003 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili. Té la seu a Tarragona, ciutat reconeguda com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000, i està especialitzat en la recerca i formació avançada en arqueologia clàssica.
#SomCERCA!