La segona collita dels cultius experimentals d’ordi que el grup GIAP té a Thermi (Grècia) ha resultat amb èxit i l’equip ha pogut obtenir un material òptim i saludable amb què treballar els propers mesos.
Ha estat un mes llarg i dur, alhora que gratificant, de tasques manuals de collita als cultius experimentals d’ordi a Grècia, en el marc d’un projecte dirigit per la investigadora GIAP Alexandra Livarda. Ara, aquesta segona collita ha arribat al seu final i la feina s’ha assolit amb èxit i bons resultats (en termes de volum i qualitat del gra recollit).
El procés ha vingut acompanyat d’inestabilitat meteorològica, durant els mesos crítics del desenvolupament de les plantes, i precipitacions sobtades i intenses, a principis de juliol; fets que van obligar l’equip del projecte “Dark Revisited” a ser especialment flexibles i eficients en el terreny.
Ha estat crucial el suport rebut per part d’un grup d’estudiants d’agronomia de la universitat grega International Hellenic University (IHU), amb qui l’equip va unir forces per tal d’accelerar la collita i les tasques de batuda dels camps d’experimentació davant la previsió d’una gran tempesta imminent a la zona. I va ser qüestió de minuts!
La investigadora predoctoral Alexandra Kriti (GIAP) vol agrair especialment la contribució dels estudiants Nektarios Theophanous, Solonas Samiotis i Alexandros Nousis pel seu esforç i dedicació en els moments més complicats de la collita.
Tots plegats, estem orgullosos i contents de l’èxit de la collita i felicitem a tot l’equip i les persones que hi han estat involucrades! Ara les mirades estan posades en la següent fase del projecte: les mesures i anàlisis dels grans d’ordi recollits.
El projecte “Dark Revisited” va començar els innovadors cultius experimentals el 2020 a les instal·lacions d’ELGO Demeter, a Thermi (Tessalònica, Grècia). L’objectiu principal del projecte (que podeu consultar a la web de l’ICAC) és escanejar i mesurar milers de llavors d’ordi de varietats conegudes, i combinar-les amb diferents tipus de cultiu, i així poder desenvolupar un algoritme que permeti inferir resultats sobre l’agricultura del passat a partir de material arqueològic (llavors antigues) que s’han trobat en jaciments de Grècia.
Això suposarà un pas endavant important per a la disciplina de l’arqueobotànica, ja què podrà obrir noves interpretacions sobre com es prenien les decisions econòmiques en el passat. Al mateix temps, els cultius experimentals suposen un seguiment de les varietats tradicionals d’ordi (varietats desenvolupades abans de la industrialització) que ens proporciona un nivell d’informació fascinant i detallat sobre el rendiment d’aquestes varietats i el seu valor nutricional.
Els resultats del projecte podran contribuir a la presa de decisions agronòmiques del present, així com en la possible introducció de noves varietats en els cultius, que donin millors resultats i garanteixin la seguretat alimentària en una època, la nostra, cada cop més difícil per la proliferació de monocultius i els riscos associats que comporten.
La recerca compta amb el finançament del projecte The Aegean ‘Dark Ages’ revisited: a novel approach to old debates on agricultural economy and food culture – DarkRevisited (projecte I+D+i PID2019-107605GB-100, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya) i el programa Ramón y Cajal (RYC-2017-22105, Agencial Estatal de Investigación) de la investigadora Alexandra Livarda.